ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ώρα του γεύματος είναι το ίδιο σημαντική όσο και το περιεχόμενο

10 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Το να τρώμε νωρίτερα μέσα στη μέρα μπορεί να βοηθήσει να χάσουμε βάρος, ενώ η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε ένα 10ωρο κάθε μέρα, θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism.

«Έχετε αυτό το εσωτερικό βιολογικό ρολόι που σάς κάνει καλύτερους στο να κάνετε διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας», είπε στο NBC News η Courtney Peterson, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. Η Peterson δεν ασχολήθηκε με τις μελέτες. «Φαίνεται ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η καλύτερη στιγμή για το μεταβολισμό σας είναι το μεσημέρι», συμπλήρωσε.

Σε μία σχετική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γευμάτων αργότερα μέσα στην ημέρα, έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια του 24ώρου, σε σύγκριση με το να τρώνε τα ίδια γεύματα νωρίτερα την ημέρα. Η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού οδηγούσε επίσης, σε αργότερη καύση των θερμίδων και σε λιπώδη ιστό που αποθηκεύει περισσότερες θερμίδες. Συνδυαστικά, οι αλλαγές αυτές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σε μια άλλη μελέτη, μεταξύ πυροσβεστών που εργάζονταν με βάρδιες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γευμάτων μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο 10 ωρών μείωσε το μέγεθος των σωματιδίων της κακής χοληστερόλης, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το 10ωρο παράθυρο διατροφής βελτίωσε επίσης, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Οι δύο νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ευρήματα από προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα ιδανικό διατροφικό πλαίσιο με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, οι οποίοι ρυθμίζουν τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης και μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη, το μεταβολισμό και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.



Σχετικά Άρθρα