ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρωτεΐνη συμβάλλει στην υγιή γήρανση των γυναικών

19 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης, ειδικά πρωτεΐνες από φυτικές πηγές, αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και είναι πιο πιθανό να είναι πιο υγιείς καθώς γερνούν, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) στο Πανεπιστήμιο Tufts που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Aναλύοντας δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες, οι ερευνητές είδαν σημαντικά λιγότερες καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, καθώς και μείωση της γνωστικής και ψυχικής υγείας, σε εκείνες που συμπεριέλαβαν περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, φασόλια, όσπρια και ζυμαρικά, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Τα ευρήματα προέκυψαν από τη θεμελιώδη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 38 και 59 ετών το 1984 και κρίθηκε ότι είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία στην αρχή της μελέτης.

Ο Ardisson Korat και άλλοι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου συγγραφέα Qi Sun του Harvard TH Chan School of Public Health, εξέτασαν χιλιάδες έρευνες που συλλέγονταν κάθε 4 χρόνια από το 1984 έως το 2016 σχετικά με το πόσο συχνά οι άνθρωποι έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα για να μελετήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης και τις επιπτώσεις της στην υγιή γήρανση. Υπολόγισαν την πρόσληψη πρωτεΐνης πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των φορών που καταναλώθηκε κάθε τρόφιμο με την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων σύνθεσης τροφίμων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αθροίζοντας την ποσότητα πρωτεΐνης σε όλα τα τρόφιμα.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη, η οποία το 1984 ορίστηκε ως πρωτεΐνη που προέρχεται από ψωμί, λαχανικά, φρούτα, πίτσα, δημητριακά, ψημένα προϊόντα, πουρέ πατάτας, ξηρούς καρπούς, φασόλια, φυστικοβούτυρο και ζυμαρικά, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να να είναι υγιείς στα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Ωστόσο, όσες κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη, όπως βόειο κρέας, κοτόπουλο, γάλα, ψάρι/θαλασσινά και τυρί, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούσαν.

Τα ευρήματα της ομάδας μέχρι στιγμής υποστηρίζουν τη σύσταση ότι οι γυναίκες προσλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους με τη μορφή φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, αν και θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν ψάρια και ζωικές πρωτεΐνες για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Σχετικά Άρθρα