ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρωτεΐνη από μανιτάρια βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα

12 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Η πρωτεΐνη είναι συχνά μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής και μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται για τις μη ζωικές πηγές πρωτεϊνών και τα οφέλη τους για τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν μετρήσεις όπως η χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition συνέκρινε την κατανάλωση μυκοπρωτεϊνών ή προϊόντων πρωτεΐνης από μύκητες με την κατανάλωση ψαριού και κρέατος σε διάστημα 4 εβδομάδων.

Η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες μεταξύ 18 και 70 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν δείκτη μάζας σώματος 27,5 ή υψηλότερο, που υποδηλώνει ότι ήταν υπέρβαροι. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό η μέτρηση αυτή θα ισοδυναμούσε με αυξημένη χοληστερόλη. Αποκλείστηκαν όσοι είχαν αλλεργία στην πενικιλίνη ή τη μυκοπρωτεΐνη ή λάμβαναν ήδη φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία 72 συμμετέχοντες σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε κρέας και προϊόντα ψαριών και η άλλη έλαβε προϊόντα μυκοπρωτεΐνης. Κάθε εβδομάδα, οι ερευνητές πραγματοποιούσαν 24ωρες ανακλήσεις διατροφής με όλους τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έστειλαν δείγματα αίματος πριν και μετά την παρέμβαση για ανάλυση.

Συνολικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν  περισσότερες βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ της ομάδας μυκοπρωτεϊνών.

Για τους συμμετέχοντες στην ομάδα των μυκοπρωτεϊνών, η ολική χοληστερόλη ορού μειώθηκε κατά περίπου 5%. Ομοίως, τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών μη υψηλής πυκνότητας ορού , μειώθηκαν κατά περίπου 10% και 6%, αντίστοιχα, στην ομάδα των μυκοπρωτεϊνών. Οι συμμετέχοντες στην παραπάνω ομάδα είχαν επίσης χαμηλότερες μέσες τιμές σακχάρου στο αίμα και συγκεντρώσεις c-πεπτιδίου από την ομάδα ελέγχου.

Ο συγγραφέας της μελέτης George Pavis, Ph.D., δήλωσε τα ακόλουθα:

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης, του κύριου συστατικού των προϊόντων Quorn, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη χοληστερόλη. Μέχρι τώρα, αυτό βασιζόταν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν υπό αυστηρές εργαστηριακές συνθήκες, επομένως δεν γνωρίζαμε αν αυτό θα λειτουργούσε στην «πραγματική ζωή»».  

Εάν η μελλοντική έρευνα επιβεβαιώσει τα ευρήματα, η κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης, μπορεί να γίνει ένα άλλο εργαλείο για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης τους σε ένα υγιές εύρος.

Σχετικά Άρθρα