ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η νηστεία θέλει ποικιλία και εφευρετικότητα

14 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Το γεγονός ότι νηστεύουμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρεφόμαστε με άνοστα φαγητά και να τρώμε συνεχώς τα ίδια πράγματα... Ένα από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα στη περίοδο της νηστείας είναι και οι πατάτες. Απλές στη χρήση με πολλές και διαφορετικές συνταγές διαθέσιμες συνδυάζονται σχεδόν με τα πάντα.

Όπως μάς εξηγεί ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης "πολλές τροφές της νηστείας είναι όχι ιδιαίτερα πλούσιες σε θερμίδες αλλά με αρκετούς υδατάνθρακες. Χαρακτηριστική περίπτωση οι πατάτες που έχουν άμυλο. 

Αυτό που συνηθίζουμε όμως να πετάμε είναι το καλύτερο. Η φλούδα τους. Πλούσια σε φυτική ίνα, πρακτικά σχεδόν όλες οι φυτικές ίνες της πατάτας βρίσκονται εκεί. Και είναι αυτή η φυτική ίνα που μειώνει το μοναδικό "αρνητικό" στοιχείο της πατάτας, τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αποτελούν εξάλλου εξαιρετική πηγή καλίου και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β3 ενώ έχουν και αρκετή βιταμίνη C αλλά και λουτεΐνη, ειδικότερα στις ποικιλίες με κίτρινη φλούδα.

Όπως και να έχει, η πατάτα με ή χωρίς τη φλούδα, μάς κάνει να νιώθουμε πιο γρήγορα χορτάτοι. Οπότε μια μικρή πατάτα στο πλάι του πιάτου ή μέσα στη σαλάτα ή ως ορεκτικό δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Κι ας δούμε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή: Ψητή πατάτα (στα κάρβουνα) σκισμένη στη μέση με πολλά μυρωδικά και αρκετά καρυκεύματα. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει της αρεσκείας του... Γνωρίζω ότι μερικοί ήδη έχετε βάλει με το μυαλό σας και τυρί κρέμα ή τριμμένο. Αλλά είπαμε ..νηστεία οπότε περιορίστηκα στη νηστίσιμη εκδοχή".


Σχετικά Άρθρα