ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η "μητέρα όλων των καρπών" έγινε μόδα και στα δικά μας εστιατόρια

11 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Η κινόα ή κουϊνόα είναι θάμνος του οποίου οι σπόροι τρώγονται και μπορεί να είναι άσπροι, κόκκινοι, μαύροι ή μπλε. Το φυτό προέρχεται από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται από τους πληθυσμούς των Άνδεων εδώ και τρεις έως και τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτή ως chisoya mama ή αλλιώς "η μητέρα όλων των καρπών".

Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και περιέχει Ω3 λιπαρά, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν έχει γλουτένη και η πέψη της γίνεται εύκολα.

Στην Ελλάδα και τη Κύπρο συναντάμε τη κινόα σε όλα τα σούπερ μάρκετ και στα εστιατόρια μέσα σε περίτεχνες σαλάτες οι οποίες μπορούν να μάς δώσουν ιδέες για υγιεινά και ελαφριά οικογενειακά γεύματα.

Αρκεί να βράσουμε λίγο τη κινόα σε νερό όπως αναφέρουν οι οδηγίες στο φάκελο και στη συνέχεια, αφού κρυώσει, να την ανακατέψουμε με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αγγούρι και ντομάτα προσθέτοντας ελαιόλαδο, τυριά ή λεμόνι και μοσχολέμονο. Άλλοι πάλι, προσθέτουν κομμάτια βραστού κοτόπουλου, τόνο, γαρίδες ξηρούς καρπούς, πιπεριές γλυκές και καυτερές, αρακά, καλαμπόκι κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Η αλήθεια είναι ότι η κινόα είναι μάλλον άνοστη και έχει ουδέτερη γεύση. Αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να την ανακατέψουμε με λαχανικά, ξινές, καυτερές, αλμυρές και γλυκές γεύσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Σχετικά Άρθρα