ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου βοηθά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

07 Απριλίου 2022, 16:00

images

Η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για τη μείωση του νατρίου και την καρδιακή υγεία παρουσιάστηκε στο The Lancet και στην 71η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Όπως αναφέρει, αν και η μείωση της πρόσληψης αλατιού δεν οδήγησε σε λιγότερες έκτακτες ιατρικές επισκέψεις, νοσηλεία ή θανάτους για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι ερευνητές βρήκαν βελτίωση σε συμπτώματα όπως πρήξιμο, κόπωση και βήχα, καθώς και καλύτερη συνολική ποιότητα ζωής.

«Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε μια γενική σύσταση σε όλους τους ασθενείς και να πούμε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου θα μειώσει τις πιθανότητές σας είτε να πεθάνετε, είτε να νοσηλεύεστε συχνά, αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων συνολικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Justin Ezekowitz, καθηγητής στην Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και διευθυντής του Canadian VIGOR Centre.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 806 ασθενείς σε 26 ιατρικά κέντρα στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κολομβία, τη Χιλή, το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία. Όλοι έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά γίνεται αδύναμη και δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά. Στο 50% των συμμετεχόντων παρασχέθηκε η  συνήθης φροντίδα, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν διατροφικές συμβουλές σχετικά με το πώς να μειώσουν τη διατροφική τους πρόσληψη αλατιού.

Στους ασθενείς του διατροφικού συμβουλευτικού σκέλους της δοκιμής δόθηκαν προτάσεις μενού σχεδιασμένων από διαιτολόγο, χρησιμοποιώντας τρόφιμα από την περιοχή τους και ενθαρρύνθηκαν ώστε να μαγειρεύουν στο σπίτι χωρίς να προσθέτουν αλάτι και να αποφεύγουν συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η στοχευόμενη πρόσληψη νατρίου ήταν 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα - ή το ισοδύναμο περίπου των δύο τρίτων ενός κουταλιού του γλυκού - που είναι το συνιστώμενο όριο του Health Canada για τους Καναδούς, είτε έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, είτε όχι.

Πριν από τη μελέτη, οι ασθενείς κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.217 mg την ημέρα ή λίγο λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού. Μετά από ένα χρόνο μελέτης, η ομάδα κατανάλωνε κατά μέσο όρο 2.072 mg νατρίου ημερησίως, ενώ όσοι έλαβαν διατροφική καθοδήγηση κατανάλωναν 1.658 mg την ημέρα, μια μείωση λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιαγγειακή νοσηλεία και επισκέψεις στο καρδιαγγειακό τμήμα επειγόντων περιστατικών στις δύο ομάδες μελέτης, αλλά δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική διαφορά.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν σταθερές βελτιώσεις για την ομάδα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά εργαλεία αξιολόγησης της ποιότητας ζωής, καθώς και την ταξινόμηση καρδιακής ανεπάρκειας του New York Heart Association, ένα μέτρο της σοβαρότητας της καρδιακής ανεπάρκειας.



Σχετικά Άρθρα