ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα

06 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συνήθως επειδή σταματά να ανταποκρίνεται κατάλληλα στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη στο αίμα. Εάν δεν ελεγχθεί, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο, βλάβες στα αγγεία νεφρών, οφθαλμών και νεύρων. Στον αγώνα για ρύθμιση της γλυκόζης, σημαντικό ρόλο παίζουν η διατροφή και η άσκηση.

Η πάθηση αυτή τη στιγμή επηρεάζει περίπου 462 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και τα ποσοστά όλο κι αυξάνονται. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της πάθησης. Οι γιατροί συνιστούν μια υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά φρέσκα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες και ωφέλιμα για την καρδιά λίπη, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και διατήρηση ενός υγιούς δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Τώρα, μελέτη παρατήρησης από την Κίνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πίνουν τσάι τακτικά, ιδιαίτερα μαύρο τσάι, μπορούν να παρατηρήσουν βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και να περιορίσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η εργασία, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Νοτιοανατολικής Κίνας, παρουσιάστηκε στη φετινή ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), στο Αμβούργο.

Η ερευνητική ομάδα, μετά από παρατήρηση, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τσάι κάθε μέρα απέκριναν περισσότερη γλυκόζη στα ούρα τους και είχαν μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Είχαν επίσης 15% χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και 28% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν ποτέ τσάι.

«Δεδομένου ότι αυτή είναι μια συγχρονική μελέτη με μικρό μόνο αριθμό συμμετεχόντων (1.923 άτομα) στην Κίνα, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τα αποτελέσματα σε έναν ευρύτερο πληθυσμό και δεν μπορούμε να καθορίσουμε μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του τσαγιού και του ρόλου του στη ρύθμιση της γλυκόζης στον οργανισμό μας», δήλωσε η Δρ. Sue Inonog, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Harbour Health στο Όστιν του Τέξας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σχετικά Άρθρα