ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η εορταστική περίοδος καλά κρατεί ακόμα- Πείτε όχι σε ένα ακόμα γεύμα με υπερβολές

03 Ιανουαρίου 2020, 09:15

images

Στο παρά πέντε πριν από ένα ακόμα γεύμα και πιθανότατα όχι το τελευταίο της εορταστικής περιόδου καθώς έχουμε μπροστά μας σαββατοκύριακο και τα Θεοφάνεια. Η αίσθηση του φουσκώματος είναι υπαρκτή αν όχι έντονη και οι ενοχές ανακατεύονται με την προσδοκία για μία νέα χρονιά. 

Όπως μας συμβουλεύει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης:

1. Πέτα τη ζυγαριά από το παράθυρο.

Οι ενδείξεις της είναι τουλάχιστον παραπλανητικές αλλά και δεν μας καθορίζουν σαν ανθρώπους πολύ δε περισσότερο δεν πρέπει να διαμορφώσουν τη διάθεσή μας. Σίγουρα μπορεί να δείχνει οριακά λίγο παραπάνω. Αλλά αυτό δεν είναι λίπος. Εκτός και αν περάσατε τις γιορτές στο καναπέ τρώγοντας.

2. Άκουσε το σώμα σου.

Ακολουθώντας μια φυσιολογική ροή φαγητού σε μια κανονική χρονική περίοδο έχουμε ένα προκαθορισμένο περίπου πλάνο λήψης τροφής. Τις μέρες αυτές μπορεί οι συγκυρίες να μας φέρουν γύρω από ένα τραπέζι με πλούσιο φαγητό πιο συχνά από ότι συνήθως. Μην αρνηθείτε τις προσκλήσεις απλά προσπαθήστε να καταναλώσετε τόσο φαγητό όσο νιώθετε ότι μπορείτε. Εστιάστε στις γεύσεις και όχι στην ποσότητα αποφεύγοντας τα παραφορτωμένα πιάτα.

3. Κίνηση κίνηση κίνηση.

Ναι μπορεί οι μέρες να είναι κρύες αλλά με ένα καλό ντύσιμο ο περίπατος μπορεί να είναι πολλαπλά ωφέλιμος. Όχι γιατί θα “κάψετε” τις θερμίδες του γιορταστικού τραπεζιού αλλά επειδή ο χρόνος που δεν κάθεστε δεν συνοδεύεται (συνήθως) από φαγητό. Δυστυχώς οι μελέτες (ειδικότερα στα παιδιά) το επιβεβαιώνουν. Όσο αυξάνεται ο χρόνος που καθόμαστε, ειδικά μπροστά σε τηλεόραση, ανάλογα αυξάνει και η κατανάλωση της τροφής.

4. Πιείτε ένα δύο ποτηράκια παραπάνω.

Όχι αλκοόλ! Νερό, αυτό το υποτιμημένο θρεπτικό συστατικό / τρόφιμο. Συνηθίζουμε να καταναλώνουμε πολύ νερό τις ζεστές μέρες αλλά όταν κάνει κρύο μειώνουμε δραστικά την κατανάλωσή του. Όμως η ανάγκη του είναι καθημερινή τόσο για την διατήρηση της καλή λειτουργίας του σώματός μας αλά και για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας.

5. Μην πεινάσετε

Δύσκολο να συμβεί αυτές τις μέρες αλλά πιθανό. Το κλασσικό λάθος των ημερών είναι η εναλλαγή μεγάλων γευμάτων με ασιτία κάτι που οδηγεί σε υπερφαγικά επεισόδια. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια κανονική ροή φαγητού και φυσικά διαχειριστείτε με έξυπνο τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά.

6. Επικεντρωθείτε στο τραπέζι.

Όχι σε αυτά που βρίσκονται πάνω του και μέσα στα πιάτα. Αλλά στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από αυτό. Ο χρόνος που περνάμε μαζί τους είναι πολύτιμος και πολλές φορές δυσεύρετος. Ας αφιερώσουμε χρόνο στην επικοινωνία μαζί τους απολαμβάνοντας τη παρέα και την παρουσία τους. Φυσικά απολαμβάνοντας το φαγητό που το μαγείρεψαν ειδικά για εμάς με φροντίδα και αγάπη. Αλλά που φτιάχτηκε για να το καταναλώσουμε μαζί τους.

7. Χαλαρώστε.

Είναι γιορτές. Είναι μέρες που θέλουμε να βρεθούμε με δικούς μας. Είναι μέρες που  βρισκόμαστε με ανθρώπους. Έχετε μπροστά σας ένα ολόκληρο χρόνο για να κάνετε ή να συνεχίσετε μια συστηματική προσπάθεια διαχείριση του βάρους σας. Αποφύγετε να βάλετε μεγάλους στόχους και να πάρετε μεγάλους όρκους. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας κάτι βασικό και απλό. Να κάνετε μια προσπάθεια να γίνεται καλύτεροι άνθρωποι με συνεπείς και συνειδητές επιλογές. Και στη διατροφή σας.



Σχετικά Άρθρα