ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφική αξία του ψωμιού

12 Μαρτίου 2020, 16:05

images

Η θρεπτική αξία του ψωμιού εξαρτάται από το αλεύρι που χρησιμοποιείται και το βαθμό επεξεργασίας κατά την διαδικασία παραγωγής.

Το πιο θρεπτικό ψωμί είναι εκείνο που παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής αλέσεως, στο οποίο περιέχονται σημαντικές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Ολικής άλεσης

Παρασκευάζεται από αλεύρι ολικής άλεσης το οποίο περιέχει το πίτουρο, το φύτρο και το ενδόσπερμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνη, και περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες σε σύγκριση με το άσπρο. 

Άσπρο

Παρασκευάζεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο).

Μαύρο

Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο του σίτου και από 10% πίτουρο. 

Χωριάτικο 

Παρασκευάζεται από αλεύρι το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι.

Από καλαμπόκι

Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παράγεται από την άλεση του αραβοσίτου και έχει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα

Σίκαλης

Παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα. 

Πολύσπορο

Είναι υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών.

Θρεπτική αξία

Το ψωμί ολικής άλεσης, λόγω της μη αφαίρεσης του φύτρου και πίτουρου από το σιτάρι, περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες από τα υπόλοιπα είδη ψωμιού. 

Μία φέτα 30 γραμμαρίων περιέχει από 80 ως 95 θερμίδες ανάλογα το είδος του ψωμιού, και από 14 ως 17 γραμμάρια υδατάνθρακες. Το ψωμί περιέχει εξάλλου αρκετό νάτριο (αλάτι) γεγονός που πρέπει να έχουν υπόψη όσοι υποφέρουν από υπέρταση.

Μ. Τσιλ.


Σχετικά Άρθρα