ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή στα παιδιά καθορίζεται από τις τροφές που δεν τους αρέσουν

24 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Λέγεται συχνά ότι «τα παιδιά τρώνε ό,τι τους αρέσει», αλλά τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από διατροφολόγους και άλλους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Penn State δείχνουν ότι, όταν πρόκειται για γεύματα, είναι πιο ακριβές να πούμε ότι «τα παιδιά δεν τρώνε αυτό που δεν τους αρέσει».

Υπάρχει μια σημαντική διαφορά, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, Kathleen Keller, αναπληρώτρια καθηγήτρια στα τμήματα Διατροφικών Επιστημών και Επιστήμης Τροφίμων, η οποία διεξήγαγε ένα πείραμα με τη συμμετοχή 61 παιδιών ηλικίας 4-6 ετών για να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της προτίμησης τους σε ένα γεύμα.

«Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι η αποστροφή οδήγησε τα παιδιά να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα και να τα αφήνουν στο πιάτο», είπε. «Τα παιδιά έχουν περιορισμένο χώρο στο στομάχι τους, οπότε, όταν τους δίνουν ένα δίσκο, έλκονται προς το αγαπημένο τους τρόφιμο και συνήθως το τρώνε πρώτα και μετά κάνουν επιλογές για το αν θα φάνε άλλα φαγητά».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, John Hayes, καθηγητής της Επιστήμης των Τροφίμων και διευθυντής του Κέντρου Αισθητηριακής Αξιολόγησης στο Κολέγιο Γεωργικών Επιστημών, εξηγεί:

«Για 50 και πλέον χρόνια, γνωρίζουμε ότι η προτίμηση και η πρόσληψη τροφής συσχετίζονται θετικά, αλλά αυτό συχνά οδηγεί στη λανθασμένη υπόθεση ότι, αν έχει καλύτερη γεύση, θα φάτε περισσότερο», είπε. «Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Στους ενήλικες, γνωρίζουμε ότι, αν σας αρέσει πραγματικά ένα φαγητό, μπορεί να το φάτε ή όχι. Αλλά αν δεν σας αρέσει, σπάνια ή ποτέ δεν θα το φάτε. Αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι το ίδιο μοτίβο ισχύει και στα μικρά παιδιά».

Τα παιδιά συμμετείχαν σε δύο πανομοιότυπες εργαστηριακές συνεδρίες στη μελέτη που διεξήχθη στο Keller's Children's Eating Behavior Laboratory στο College of Health and Human Development, όπου επτά τρόφιμα - κοτομπουκιές, κέτσαπ, πατατάκια, σταφύλια, μπρόκολο, ντοματίνια και μπισκότα- συμπεριλήφθηκαν σε ένα δίσκο. Περιλαμβάνονταν επίσης δύο ποτά, φρουτ παντς και γάλα.

Πριν φάνε τα γεύματα, ζητήθηκε από τα παιδιά να βαθμολογήσουν τις προτιμήσεις τους για κάθε φαγητό στην ακόλουθη κλίμακα πέντε βαθμών - Υπερβολικά Κακό, Κακό, Ίσως Καλό-Ίσως Κακό, Καλό και Υπερβολικά Καλό-. Αφού τα παιδιά έφαγαν όσο από το γεύμα ήθελαν, οι ερευνητές μελέτησαν τι καταναλώθηκε και συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτά που τα παιδιά είπαν ότι τους άρεσαν και δεν τους άρεσαν. Οι συσχετισμοί ήταν εντυπωσιακοί.

Στα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Appetite, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η σχέση μεταξύ της προτίμησης και της πρόσληψης τροφής δεν ήταν ισχυρή για τα περισσότερα από τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μόνο η προτίμηση στα πατατάκια, σταφύλια, ντοματίνια και φρουίτ -παντς συσχετίστηκε θετικά με την ποσότητα που καταναλώθηκε. Αλλά δεν βρέθηκαν συσχετισμοί μεταξύ της προτίμησης και της πρόσληψης άλλων ειδών γευμάτων.

Ωστόσο, υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης -ή της μη κατανάλωσης σε αυτή την περίπτωση- των τροφών που τα παιδιά δήλωσαν ότι δεν τους αρέσουν. Σε ένα γεύμα πολλών συστατικών, αντί να τρώνε ό,τι τους αρέσει, αυτά τα δεδομένα συνάδουν περισσότερο με την αντίληψη ότι τα παιδιά δεν τρώνε αυτό που δεν τους αρέσει, κατέληξαν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα