ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή και η άσκηση δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

24 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Παρόλο που η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή άσκηση αποτελούν μέρος της αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, οι λύσεις αυτές μπορεί εν τέλει να αποδειχθούν ανεπαρκείς. Η καταφυγή σε γρήγορες λύσεις, όπως προγράμματα διατροφής και άσκησης δεν θα σταματήσει το κύμα της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που χαρτογραφεί τις περίπλοκες διαδικασίες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία.

Η μελέτη, που συντονίστηκε από το Charles Perkins Centre του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν τελείωσαν το γυμνάσιο και ανήκουν σε κατώτερη κοινωνικά ομάδα, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία στα μέσα της εφηβείας. Η ολοκλήρωση του γυμνασίου είναι ένας ισχυρός δείκτης κοινωνικοοικονομικού στάτους.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το «Growing up in Australia: The Longitudinal Study of Australian Children», ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα με περισσότερα από 10.000 Αυστραλιανά παιδιά.

Τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν τα εξής:

- Η παιδική παχυσαρκία είναι σε μεγάλο βαθμό υποπροϊόν της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

- Όταν τα παιδιά είναι σε ηλικία μεταξύ 2 έως 4 ετών, η αιτιώδης διαδρομή είναι η εξής: κοινωνικοοικονομική κατάσταση / μορφωτικό επίπεδο γονέων -> ΔΜΣ  γονέων -> ΔΜΣ παιδιού.

- Όταν τα παιδιά είναι ηλικίας 8 έως 10 ετών, προκύπτει ένα επιπλέον στοιχείο που αφορά στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους: επίπεδο γυμνασίου γονέων / κοινωνικοοικονομική κατάσταση -> ηλεκτρονικά παιχνίδια -> δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου-> ΔΜΣ παιδιού.

- Οι ανοδικές επιρροές στη δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου ήταν διαφορετικές στα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια.

- Η ισχυρή και ανεξάρτητη σύνδεση μεταξύ του ΔΜΣ των γονέων και του ΔΜΣ της παιδικής ηλικίας υποδηλώνει μια βιολογική σχέση - το υπερβολικό βάρος μπορεί να είναι κοινή πάθηση μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας και αυτό οφείλεται εν μέρει στα κοινά γονίδια.

«Αυτή η μελέτη είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε το Charles Perkins Centre, για να φέρει κοντά τους ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες από διαφορετικά ακαδημαϊκά και κλινικά υπόβαθρα για να βρουν νέους τρόπους σκέψης και επίλυσης των πιο πολύπλοκων προκλήσεων της εποχής μας», δήλωσε ο καθηγητής Stephen Simpson, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Κέντρου Charles Perkins και Εκτελεστικός Διευθυντής του Obesity Australia.

Σχετικά Άρθρα