ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή δυτικού τύπου "ένοχη" και για τους χρόνιους πόνους

05 Ιουλίου 2021, 10:00

images

Σχέση μεταξύ της διατροφής και του χρόνιου πόνου ανακάλυψε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Δρ Jacob T. Boyd και Δρ Peter M. LoCoco από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Metabolism, η διατροφή δυτικού τύπου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη χρόνιου πόνου σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.

Η επιστημονική ομάδα προχώρησε σε σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα λιπαρά οξέα σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου, μια σχέση σχεδόν ανεξερεύνητη συγκριτικά με άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι καρδιαγγειακές νόσοι, για τις οποίες η μείωση της κατανάλωσής τους αποτελεί μια από τις πρώτες παρεμβάσεις αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα, τα Ω6 πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία αφθονούν σε βασικά τρόφιμα της δυτικής διατροφής όπως επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά), fast food, γλυκά και μπισκότα, αναδείχθηκαν σε μείζονα παράγοντα κινδύνου για νευροπαθητικό ή φλεγμονώδη πόνο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα Ω6 λιπιδίων στο δέρμα διαβητικών ασθενών με νευροπαθητικό πόνο συνδέθηκαν με έντονο αίσθημα πόνου και ανάγκη λήψης παυσίπονων.

Οι δοκιμές αποτύπωσαν τη θετική συμβολή των Ω3 λιπαρών οξέων συνδυαστικά με μείωση των Ω6 στην ανακούφιση του πόνου. Τα Ω3 λιπαρά μπορεί κανείς να τα αναζητήσει σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νευρολογίας José E. Cavazos από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για διαιτητικές ή φαρμακευτικές παρεμβάσεις προς τον περιορισμό των Ω6 λιπαρών οξέων.



Σχετικά Άρθρα