ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες συμβάλει στη μακροζωία

05 Μαΐου 2023, 10:00

images

Μία υγιεινή δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή σε υδατάνθρακες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine. Στη μελέτη εξέτασαν τις επιπτώσεις της δίαιτας χαμηλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων στις ασθένειες και τη θνησιμότητα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες.

Στη μελέτη, μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά χαρακτηρίστηκε από χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών και υδατανθράκων υψηλής ποιότητας. Προηγούμενες βραχυπρόθεσμες κλινικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με δίαιτες χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων για την απώλεια βάρους και την υγεία της καρδιάς.

Αυτή η νέα επιστημονική εργασία, ωστόσο, προσθέτει ένα καινούριο στοιχείο:

Ενώ οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών έχουν συσχετιστεί με λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακές (καρδιοπάθειες) και διάφορους καρκίνους, τα ευρήματα της νέας μελέτης σχετικά με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, ήταν ελαφρώς πιο περίπλοκα.

Συνολικά, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και οι ανθυγιεινές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνολικής θνησιμότητας, καρδιαγγειακής και καρκίνου.

Ωστόσο, μια υγιεινή δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά θανάτου. Επιπλέον, ο Lon Ben-Asher MS, RD, διατροφολόγος και εκπαιδευτικός στο Pritikin Longevity Center, λέει ότι, εάν κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει ένα διατροφικό μοτίβο συμβατό με μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εστιασμένη σε υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες και πηγές φυτικών πρωτεϊνών που είναι γεμάτες βιταμίνες και μέταλλα, φυτοθρεπτικά συστατικά και υψηλή σε διαιτητικές ίνες, τότε τα περισσότερα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να αποτελέσει τρόπο πρόληψης ή μείωσης του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως:

Υπέρταση.

Καρδιαγγειακή νόσο,

Διαβήτη.

Καρκίνο (οποιουδήποτε είδους).

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά για την πρόληψη της θνησιμότητας όλων των αιτιών μεταξύ μεσήλικων και ηλικιωμένων», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.


Σχετικά Άρθρα