ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γλυκά του κουταλιού: Μας τα κληροδότησαν οι αρχαίοι Έλληνες και τα φτιάχνουμε ακόμα

08 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Οι αρχαίοι Έλληνες έβραζαν τα κυδώνια με μέλι για να τα συντηρήσουν επί πολλούς μήνες. Και αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη παρασκευή γλυκού του κουταλιού, το "μελίμηλον"! Εξάλλου, οι Βυζαντινοί δεν ολοκλήρωναν επίσημο γεύμα αν δεν πρόσφεραν στους καλεσμένους τους γλυκά του κουταλιού τα οποία ονόμαζαν "αναδείπνια" ή "επίδειπνα". Σήμερα, μπορούμε να βρούμε σε Κύπρο και Ελλάδα βαζάκια με γλυκά κάθε είδους, από κεράσι, σύκο και κυδώνι, ως κάστανο, σταφύλι, περγαμόντο, καρύδι αλλά και τριαντάφυλλο!

Τρώγονται μόνα τους, πάνω σε γιαούρτι, σε παγωτό, σε τούρτες, με το πρωινό, τον απογευματινό καφέ ή σε ...κρίση λιγούρας αργά την νύχτα! Κι είναι πιο "υγιεινά" από πολλά άλλα γλυκά καθώς το μόνο επιβαρυντικό που έχουν είναι η ζάχαρη. Από λίπος, μηδέν!

Παρόλα αυτά, με κάθε κουταλιά παίρνουμε γύρω στις 50 θερμίδες και ως εκ τούτου πρέπει να προσέχουμε τόσο για την σιλουέτα όσο και για την υγεία μας! Ειδικά δε τα άτομα με διαβήτη, πρέπει να τα αντιμετωπίζουν σαν όλα τα υπόλοιπα γλυκά. Πολύ πιο κατάλληλα είναι για όσους έχουν πρόβλημα με τα λιπίδια στο αίμα τους, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.ά., καθώς τα γλυκάκια αυτά δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος.

Από διατροφικής αξίας, δεν περιέχουν κάτι σημαντικό καθώς ο πολύωρος και επαναλαμβανόμενος βρασμός για να παρασκευαστεί ένα γλυκό του κουταλιού, δεν επιτρέπει στις βιταμίνες να επιζήσουν. Ωστόσο περιέχουν αρκετές ίνες και αρκετή βιταμίνη Α που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. 

Βουτάμε λοιπόν το κουτάλι μας στην παράδοση και γλυκαίνουμε τις ημέρες μας με ό,τι πιο υγιεινό -σε γλυκό- έχει να προσφέρει το ντουλάπι της γιαγιάς.

Σχετικά Άρθρα