ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι δυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος προκαλούν ηπατική νόσο

10 Απριλίου 2023, 16:00

images

Νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του University of Missouri-Columbia έχει αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ της δυτικής δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και της ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της κύριας αιτίας χρόνιας ηπατικής νόσου.

«Μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε πώς η τροφή και η μικροχλωρίδα του εντέρου αλληλεπιδρούν για την παραγωγή μεταβολιτών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ηπατικής νόσου», δήλωσε ο ερευνητής Guangfu Li, PhD, DVM, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής και στο τμήμα Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας. "Ωστόσο, τα συγκεκριμένα βακτήρια και οι μεταβολίτες, καθώς και οι υποκείμενοι μηχανισμοί δεν ήταν επαρκώς κατανοητοί μέχρι τώρα. Αυτή η έρευνα ξεκλειδώνει το πώς και το γιατί."

Όπως μεταδίδει το Science Daily, το έντερο και το ήπαρ έχουν στενή ανατομική και λειτουργική σύνδεση μέσω της πυλαίας φλέβας. Οι ανθυγιεινές δίαιτες αλλάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα την παραγωγή παθογόνων παραγόντων που επηρεάζουν το ήπαρ. Ταΐζοντας ποντίκια με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα ποντίκια ανέπτυξαν ένα βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται Blautia producta και ένα λιπίδιο που προκαλούσε φλεγμονή του ήπατος και ίνωση. Αυτό, με τη σειρά του, απέτρεψε την ανάπτυξη μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας ή λιπώδους ηπατικής νόσου στα ποντίκια, με παρόμοια συμπτώματα με την ανθρώπινη ασθένεια.

«Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια παγκόσμια επιδημία υγείας», δήλωσε ο Kevin Staveley-O'Carroll, MD, PhD, καθηγητής στο τμήμα χειρουργικής, ένας από τους κύριους ερευνητές. «Όχι μόνο γίνεται η κύρια αιτία καρκίνου του ήπατος και κίρρωσης, αλλά πολλοί ασθενείς που βλέπω με άλλους καρκίνους έχουν λιπώδη ηπατική νόσο και δεν το γνωρίζουν καν. Συχνά, αυτό καθιστά αδύνατο το να υποβληθούν σε δυνητικά θεραπευτική επέμβαση για άλλους καρκίνους».

Τέλος, ως μέρος αυτής της μελέτης, οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία των ποντικών με ένα κοκτέιλ αντιβιοτικού που χορηγήθηκε μέσω του πόσιμου νερού. Διαπίστωσαν ότι η αντιβιοτική θεραπεία μείωσε τη φλεγμονή του ήπατος και τη συσσώρευση λιπιδίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της λιπώδους νόσου του ήπατος. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι επαγόμενες από αντιβιοτικά αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, μπορούν να καταστείλουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις και την ηπατική ίνωση.



Σχετικά Άρθρα