ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί να εντάξουμε στη διατροφή μας τους ξηρούς καρπούς;

23 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Οι ξηροί καρποί είναι ένα ιδανικό και γρήγορο σνακ, ένα απαραίτητο συστατικό για το μαγείρεμα, αλλά και για την υγιεινή διατροφή. Πέρα από την απόλαυση, οι ξηροί καρποί έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν ώστε να ωφελήσουν την υγεία μας...

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί. Η πρωτεΐνη, το μαγνήσιο,  η βιταμίνη Ε,  ο φώσφορος και οι φυτικές ίνες είναι ένα δείγμα μόνο των θρεπτικών συστατικών που εμπεριέχονται στους ξηρούς καρπούς.  Πιο συγκεκριμένα, 28 γραμμάρια ανάμεικτων ξηρών καρπών περιέχουν:

Θερμίδες: 173

Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια.

Λίπος: 16 γραμμάρια, συμπεριλαμβανομένων 9 γραμμαρίων μονοακόρεστων λιπαρών.

Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια.

Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια.

Βιταμίνη Ε: 12% της Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς (ΠΠΑ).

Μαγνήσιο: 16% της ΠΠΑ.

Φώσφορος: 13% της ΠΠΑ.

Χαλκός: 23% της ΠΠΑ.

Μαγγάνιο: 26% της ΠΠΑ.

Σελήνιο: 56% της ΠΠΑ.

Παράλληλα, είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες και ασθένειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους.  Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί, όχι μόνο αυξάνουν το βάρος, όπως φημολογείται, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στη μείωσή του. Αυτό οφείλεται στη θρεπτική τους αξία, αλλά και στο γεγονός ότι το σώμα μας δεν απορροφά το σύνολο των θερμίδων που εμπεριέχονται στους ξηρούς καρπούς, αλλά ένα μέρος τους μόνο. Μάλιστα, σχετική έρευνα του «The American Journal of Clinical Nutrition» αναφέρει πως, όσον αφορά τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, το σώμα μας απορροφά ένα 75% περίπου των συνολικών θερμίδων.

Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού και κυκλοφορικού συστήματος. Φιστίκια, αμύγδαλα και φουντούκια είναι κάποιοι από τους συμμάχους μας  στην προστασία από την αύξηση των τριγλυκεριδίων ή της LDL χοληστερίνης, αλλά και στη βελτίωση της HDL χοληστερίνης. Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι ξηροί καρποί δεν ανεβάζουν ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για τον λόγο αυτό, αρκετές μελέτες συνιστούν σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο να συμπεριλαμβάνουν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους.

Φυσικά, πέρα από όλα αυτά τα ωφέλιμα στοιχεία που μπορούμε να αποκομίσουμε από την κατανάλωση των ξηρών καρπών, οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα απολαυστικοί και απαραίτητοι για μία ισορροπημένη διατροφή, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο!



Σχετικά Άρθρα