ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γάλα αμυγδάλου για τη νηστεία και όχι μόνο

07 Νοεμβρίου 2019, 10:02

images

Σε κάποιους δεν αρέσει το γάλα. Κάποιοι άλλοι το αποφεύγουν επειδή έχουν πειστεί από σύγχρονες υγιεινιστικές τάσεις ότι δεν ταιριάζει στους ενήλικους. Και κάποιοι νηστεύουν αυστηρά Πάσχα, δεκαπενταύγουστο και Χριστούγεννα με αποτέλεσμα να μην τρώνε επί σειρά εβδομάδων γαλακτοκομικά.

Όπως και να έχει, αν για οποιοδήποτε λόγο απέχετε από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να προσπαθείτε να αντικαταστήσετε τα θρεπτικά συστατικά τους στην διατροφή σας. Και ένας καλός τρόπος είναι το γάλα αμυγδάλου.

Το γάλα αμυγδάλου είναι φτωχό σε θερμίδες σε σχέση με το αγελαδινό. Είναι λοιπόν μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες και να χάσουν βάρος.

Ένα ποτήρι (240ml) γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη) περιέχει περίπου 30 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα ενός πλήρες αγελαδινού γάλακτος περιέχει 146 θερμίδες.

Επίσης, το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε ποσοστά ζάχαρης εκτός και αν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης.

Ένα φλιτζάνι (240ml) γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 1-2 γρ υδατανθράκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φυτικές ίνες.

Συγκριτικά, ένα φλιτζάνι (240ml) αγελαδινού γάλακτος περιέχει 13 γρ υδατανθράκων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σάκχαρα.

Είναι υψηλό σε βιταμίνη Ε όπως και τα αμύγδαλα. Ένα φλιτζάνι (240ml) γάλα αμυγδάλου παρέχει το 20%-50% των καθημερινών σας αναγκών σε βιταμίνη Ε που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ωφελεί σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο δεν του λείπει ούτε το πολύτιμο ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι (240ml) πλήρες γάλα παρέχει το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

Συγκριτικά, τα αμύγδαλα περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό ασβεστίου, μόλις 7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε 28γρ. αλλά οι βιομηχανίες κάνουν τεχνητή προσθήκη ασβεστίου στα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά με αποτέλεσμα ένα φλιτζάνι (240ml) γάλα αμυγδάλου να παρέχει τελικά το 20%-45% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου.

Το γάλα από αμύγδαλο δεν περιέχει λακτόζη εφόσον δεν είναι ζωικής προέλευσης. Καθώς η δυσανεξία στην λακτόζη μπορεί να προκαλέσει μία ποικιλία από δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και αέρια

Υπάρχουν στην αγορά τόσο κανονικά αγελαδικά γάλατα χωρίς λακτόζη αλλά μία καλή επιλογή είναι και το γάλα αμυγδάλου.

Πηγή: Healthline

Σχετικά Άρθρα