ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φύκια: H συμβολή τους στη διατροφή

29 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Τα φύκια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά παρότι κάθε τύπος μπορεί να περιέχει ελαφρώς διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Πάντως, η κατανάλωση θαλάσσιων φυκιών μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων χωρίς να προσθέσετε πολλές θερμίδες στη διατροφή.

Σύμφωνα με έρευνα του Marine Drugs, τα φύκια είναι γενικά μια καλή πηγή πρωτεΐνών, υδατανθράκων, ινών, μεταλλικών στοιχείων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Εξάλλου, μια μελέτη στο Journal of Applied Phycology σημειώνει ότι διάφοροι τύποι φυκιών περιέχουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά, όπως: βιταμίνη C, βιταμίνη Β, Βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, σίδηρο και ιώδιο.

Τα φύκια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά , τα οποία μπορεί να προστατεύσουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και να μειώσουν τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο. Μπορούν εξάλλου να βοηθήσουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς... Σύμφωνα με έρευνα του 2021, η κατανάλωση πολλών φυκιών ολόκληρων τροφίμων ή προϊόντων διατροφής που περιέχουν φύκια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πρόσληψη ιωδίου. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής φυκιών μπορεί να μην παρέχουν επαρκές ιώδιο, ενώ άλλα προσφέρουν περισσότερα ακόμα συστατικά.

Η έλλειψη ιωδίου είναι μία από τις αιτίες του υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού ενός ατόμου.

Επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Η προσθήκη φυκιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών ενός ατόμου χωρίς μεγάλη αύξηση στις θερμίδες. Οι ενώσεις στα φύκια μπορεί επίσης να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως η φλεγμονή, τα υψηλά επίπεδα λίπους και η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα φύκια μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου. Τα βακτήρια στα έντερα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των τροφών και στην υποστήριξη της πέψης και της γενικής υγείας. Η προσθήκη φυκιών στη διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για την παροχή άφθονων πρεβιοτικών φυτικών ινών που είναι υγιείς για το έντερο, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια .

Τέλος, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους καθώς οι φυτικές ίνες στα φύκια μπορεί να ωφελήσουν άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες είναι χαμηλές σε θερμίδες και βοηθούν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο. Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Applied Phycology, μια υψηλή ποσότητα διαιτητικών ινών καθυστερεί την κένωση του στομάχου. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι μπορεί να καθυστερήσει την αποστολή σημάτων πείνας στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας.

Όπως σημειώνει η ίδια μελέτη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα φύκια μπορεί επίσης να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης . Αυτές οι διαλυτές ίνες συνδέονται με χολικά οξέα ή άλατα στο σώμα. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά πολλών τύπων φυκιών μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς με την πάροδο του χρόνου.


Σχετικά Άρθρα