ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φτωχές οι διατροφικές συνήθειες φοιτητών στην Κύπρο

27 Ιουνίου 2021, 12:00

images

Το ένα πέμπτο των Κύπριων νεαρών ενηλίκων υιοθετεί φτωχές διατροφικές συνήθειες, ενώ περίπου το ένα τρίτο δεν καταναλώνει πρωινό, σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο και λέκτορα κλινικής διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Έλενα Χατζημπέη.

Σύμφωνα με την κ. Χατζημπέη, η αρχή της ενηλικίωσης (18-25 ετών) αποτελεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο από την εφηβεία στην ενηλικίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας υιοθετούνται και εγκαθιδρύονται οι μακροχρόνιες συμπεριφορές υγείας.

Επισημαίνει ότι οι νεαροί ενήλικες πρέπει να έχουν καλές και σωστές διαιτητικές συνήθειες με απώτερο στόχο την καλή υγεία, όχι μόνο για το παρόν στάδιο της ζωής τους, αλλά και εφόρου ζωής.

«Αυτό κρίνεται ζωτικής σημασίας καθώς οι διατροφικές συνήθειες της ενηλικίωσης  μεταφέρονται στην ενήλικη ζωή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις», αναφέρει στο YgeiaWatch.

Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι οι νεαροί ενήλικες ακολουθούν φτωχή διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη σε φρούτα και λαχανικά και υψηλή κατανάλωση fast food φαγητού, αναψυκτικών και άλλων ζαχαρούχων ποτών.

«Παρατηρήθηκε, στη βάση των ερευνητικών μας αποτελεσμάτων, ότι η παραδοσιακή υγιεινή διατροφή τείνει να δυτικοποιηθεί. Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των Κύπριων νεαρών ενηλίκων έχει υιοθετήσει φτωχές διατροφικές συνήθειες, ενώ περίπου το ένα τρίτο δεν καταναλώνει πρωινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Κύπριοι νεαροί ενήλικες καταναλώνουν μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, πηγαίνουν συχνά σε fast food εστιατόρια και καταναλώνουν γλυκά και ζαχαρωτά αρκετές φορές την ημέρα. Επιπλέον οι μισοί νεαροί δεν γυμνάζονται και το ένα τέταρτο από αυτούς καπνίζει», αναφέρει.  

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Journal of Nutrition and Metabolism με σκοπό την εξέταση του βαθμού προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή και τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών των Κύπριων νεαρών ενηλίκων, αναφέρεται ότι το 21.8% παρουσιάζει χαμηλό βαθμό προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή. Μόνο το 32% των φοιτητών ανέφερε ότι καταναλώνει μια δεύτερη μερίδα φρούτων και λαχανικών περισσότερο από μια φορά την ημέρα, ενώ το 26% δήλωσε ότι επισκέπτεται ταχυφαγείο περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα και το 31% καταναλώνει γλυκά αρκετές φορές την ημέρα. 

Από την άλλη πλευρά το 76% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι καταναλώνει τουλάχιστον δύο γαλακτοκομικά προϊόντα ημερησίως και το 88% χρησιμοποιεί ελαιόλαδο στο σπίτι. Η πλειοψηφία καταναλώνει καφέ 2-3 φορές την ημέρα.

Συγκρίνοντας με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά στην Κύπρο φαίνεται ότι μεγαλώνοντας παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση πρωινού καθώς και μείωση στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Είναι σημαντικό η διατροφική εκπαίδευση και η σωστή διατροφική συμπεριφορά να καλλιεργείται από μικρή ηλικία, επισημαίνει.

Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο, αποτελεί ωστόσο ενθαρρυντικό γεγονός η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και η χρήση ελαιολάδου.

Η κ. Χατζημπέη αναφέρει ακόμη ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση αφενός της καλής υγείας και αφετέρου για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. «Δεδομένου ότι οι περισσότεροι νεαροί ενήλικες φοιτούν σε τριτοβάθμια ιδρύματα, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα προγράμματα παρέμβασης για την προαγωγή υγείας», υπογραμμίζει.

Επισημαίνει ότι θα πρέπει να εκπονηθούν στρατηγικές προαγωγής της δημόσιας υγείας με στόχο τη βελτίωση της διατροφής των νεαρών ενηλίκων, εστιάζοντας στην αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ενώ καθίσταται αναγκαία η διατήρηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων .

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι ο διαιτολόγος στον ρόλο του «ικανού βοηθού» και «προπονητή» μπορεί να διαμορφώσει τις διαιτητικές συνήθειες και συμπεριφορές των ατόμων. 

Σχετικά Άρθρα