ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φράουλες: Τα φρούτα με το εντυπωσιακό χρώμα και τη μοναδική διατροφική αξία

17 Απριλίου 2023, 09:00

images

Φρέσκες σε φρουτοσαλάτα, στόλισμα σε τούρτες, παρασκευασμένες ως μαρμελάδα, ατομικά γλυκίσματα αν τις βουτήξουμε σε λιωμένη κουβερτούρα, με σαντιγί ή λίγο κονιάκ για επιδόρπιο, οι φράουλες είναι χωρίς αμφιβολία οι σταρ της εποχής αυτής!

Με μόλις 90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αποτελούν την ιδανική λύση για το τέλος ενός γεύματος και για το γευστικό σνακ του απογεύματος. Οι θερμίδες βέβαια αυξάνονται ανάλογα με όσα επιλέγουμε να συνοδεύσουν το υπέροχο κόκκινο φρούτο, είτε αυτό είναι σοκολάτα, είτε σαντιγί ,είτε οποιοδήποτε άλλο υλικό περιέχει ζάχαρη ή και λίπος.

Από διατροφικής απόψεως, οι φράουλες είναι ένας θησαυρός με βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, Ε αλλά και ιχνοστοιχεία όπως είναι μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος.

Η αντιοξειδωτική τους δράση είναι παροιμιώδης. Το κύριο αντιοξειδωτικό συστατικό τους είναι το φαινολικό ελλαγικό οξύ, με παρουσία όμως και άλλων (κινναμικό, καφεϊκό, φερουλικό, σαλικυλικό, γαλλικό, βανιλλικό, κουμαρικό κ.λπ.). 

Λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών τους αλλά και επειδή έχουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών, παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση , αποτρέποντας την ενεργοποίηση καρκινογόνων ουσιών, αλλά και αυξάνοντας την ικανότητα αντίδρασης των κυττάρων σε καρκινογενέσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ουσία πηκτίνη ενεργεί ανταγωνιστικά στη χοληστερόλη και σε συνδυασμό με την αντιθρομβωτική δράση των φλαβονοειδών της, φαίνεται να δικαιολογεί την ομοιότητά της με την καρδιά προστατεύοντας το κυκλοφορικό. 

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι το εξωτερικό τους «χνούδι», μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Για την αφαίρεσή του, αρκεί να τις ξεπλύνουμε με καυτό νερό και αμέσως μετά με κρύο. Τα σποράκια της μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σ’ όσους-ες έχουν ευερέθιστο έντερο, οπότε οι ασθενείς με αντίστοιχα προβλήματα, είναι καλό να τις προτιμούν σε λιωμένη μορφή ή να τις καταναλώνουν όπως θέλουν αλλά σε περιορισμένη ποσότητα.


Σχετικά Άρθρα