ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φιστίκια, βότανα και μπαχαρικά: Mπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου

21 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Η προσθήκη περίπου 30 γραμμαρίων φιστικιών ή περίπου ενός κουταλιού του γλυκού βότανα και μπαχαρικά στη διατροφή ημερησίως, μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, ένα δείκτη της συνολικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Penn State. Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, διατροφολόγοι ερεύνησαν τα αποτελέσματα μικρών αλλαγών στη μέση αμερικανική διατροφή και βρήκαν βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ειδικότερα, για τη μελέτη με φιστίκια, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, η Penny M. Kris-Etherton, η καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Evan Pugh και οι συνεργάτες της συνέκριναν τις επιδράσεις ενός σνακ με 28 γραμμάρια φιστίκια την ημέρα, έναντι ενός σνακ με περισσότερους υδατάνθρακες - κράκερ και τυρί. Στο τέλος των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έφαγαν το σνακ με φιστίκια, εμφάνισαν αφθονία σε Ruminococcaceae, μια ομάδα βακτηρίων που συνδέονται με υγιή μεταβολισμό του ήπατος και ανοσοποιητική λειτουργία.

Στη μελέτη με βότανα και μπαχαρικά, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, οι επιστήμονες ανέλυσαν τον αντίκτυπο της προσθήκης μιγμάτων βοτάνων και μπαχαρικών -όπως κανέλα, τζίντζερ, κύμινο, κουρκουμάς, δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικός και θυμάρι - στις ελεγχόμενες δίαιτες των συμμετεχόντων που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Η ομάδα εξέτασε τρεις δόσεις - περίπου 1/8 κουταλιού του γλυκού την ημέρα, λίγο περισσότερο από 3/4 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και περίπου 1½ κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Στο τέλος μίας περιόδου τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν αύξηση της ποικιλότητας των βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των Ruminococcaceae, κυρίως με τις μέσες και υψηλές δόσεις βοτάνων και μπαχαρικών.

«Είναι τόσο απλό αυτό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι», είπε η Kris-Etherton. «Η μέση αμερικανική δίαιτα απέχει πολύ από το να είναι ιδανική, οπότε πιστεύω ότι όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν προσθέτοντας βότανα και μπαχαρικά. Είναι επίσης ένας τρόπος να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή σας, αλλά να αναβαθμίσετε τα τρόφιμα με τρόπο που τα κάνει εύγευστα και, στην πραγματικότητα, νόστιμα!».

Και στις δύο μελέτες, η αύξηση των Ruminococcaceae και της βακτηριακής ποικιλότητας αξιολογήθηκε θετικά, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σύνδεση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και ενός φάσματος παραγόντων υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως το βάρος. Ωστόσο, η Kris-Etherton σπεύδει να επισημάνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν όλες οι επιπτώσεις.

«Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα για το μικροβίωμα για να δούμε ποια είναι η σωστή θέση του όσον αφορά τη συνολική υγεία».


Σχετικά Άρθρα