ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Φάρμακο" της φύσης για υγεία, ομορφιά και ψυχική ισορροπία

06 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Το μέλι αποτελείται από υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε μεγαλύτερη αναλογία, από μονοσακχαρίτες, γλυκόζη και φρουκτόζη σε ίση αναλογία. Την ίδια ώρα όμως, έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το νάτριο.

Το μέλι μάς παρέχει ουσίες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ενώ αποτελεί και πρεβιοτικό τρόφιμο που σημαίνει ότι αποτελεί «τροφή» για τα καλά βακτήρια που ζουν στον οργανισμό μας. Τα "καλά" αυτά βακτήρια ονομάζονται προβιοτικά  και έχουν την ιδιότητα να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη μικροχλωρίδα του εντέρου. 

Το μέλι περιέχει επίσης 26 διαφορετικά αμινοξέα που το καθιστούν και πρωτεϊνικό τρόφιμο. Οι πρωτεΐνες στο μέλι προέρχονται από το νέκταρ και τη γύρη των λουλουδιών και γενικά των φυτών από τα οποία τρέφονται οι μέλισσες. 

Διατροφική αξία

Μία κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει στον οργανισμό 64 θερμίδες (Κcal) και άρα πρέπει να το καταναλώνουμε με το... κουτάλι και όχι σε μεγάλες ποσότητες, διότι μπορεί να αυξήσει το σωματικό μας βάρος, όπως ακριβώς και η ζάχαρη. 

Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό, σε περιορισμένη ποσότητα και όταν το βάζουμε σε καθημερινή βάση στη διατροφή μας, είναι προτιμότερο να μην τρώμε άλλα γλυκά (με ζάχαρη ή μέλι ή εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες). Η χρήση του στα βρέφη κάτω του 1 έτους απαγορεύεται και οι νέοι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο.

Σχετικά Άρθρα