ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επηρεάζει η φορολόγηση του πρόχειρου φαγητού την κατανάλωσή του;

03 Μαΐου 2023, 07:00

images

Το πρόχειρο φαγητό -ένας όρος που συνήθως περιγράφει γλυκά ή αλμυρά σνακ και επιδόρπια με χαμηλή θρεπτική αξία -αποτελεί το 15% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και άλλων δυτικών χωρών. Πολλές κατηγορίες τροφίμων, όπως και αυτή του προχείρου φαγητού, πρέπει να υπόκεινται σε πολιτικές που σχετίζονται με την υγεία, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που εξετάζει πολιτικές τροφίμων των ΗΠΑ τριών δεκαετιών από ερευνητές στο NYU School of Global Public Health και στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Tufts.

Ένα παράδειγμα πολιτικής όπου απαιτείται ορισμός για το πρόχειρο φαγητό, είναι ο φόρος πρόχειρου φαγητού (junk food tax), ο οποίος αυξάνει την τιμή τέτοιων προϊόντων για να μειώσει την κατανάλωση και να δημιουργήσει έσοδα για άλλα προγράμματα για τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας των κοινοτήτων που το έχουν ανάγκη. Προηγούμενη έρευνα από το NYU και την Tufts, δείχνει ότι η επιβολή φόρων στο πρόχειρο φαγητό είναι διοικητικά και νομικά εφικτή.

Για να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι υπάρχουσες πολιτικές καθορίζουν τι συνιστά πρόχειρο φαγητό, οι ερευνητές αξιολόγησαν πολιτικές όπου οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές ή φυλετικές κυβερνήσεις καθόρισαν κατηγορίες τροφίμων για φορολογία ή άλλους σχετικούς ρυθμιστικούς σκοπούς.

Διαπίστωσαν ότι οι υπάρχουσες πολιτικές χρησιμοποιούσαν διάφορα κριτήρια για τον καθορισμό των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων της κατηγοριοποίησης των προϊόντων (π.χ. καραμέλες, πατατάκια), επεξεργασίας (π.χ. πρόσθετα συντηρητικά), τόπου παρασκευής ή πώλησης (π.χ. σπιτικό, αγορά αγροτών, μηχάνημα αυτόματης πώλησης), θρεπτικά συστατικά (π.χ. επίπεδα αλάτι, κορεσμένα λιπαρά ή ζάχαρη ή θερμίδες) και το μέγεθος της μερίδας. Από τις 47 πολιτικές, οι 26 χρησιμοποίησαν πολλαπλά κριτήρια για τον ορισμό των τροφίμων.

Ενώ οι φόροι για πρόχειρο φαγητό δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετές χώρες τούς έχουν εφαρμόσει με επιτυχία. 

Η Ουγγαρία φορολογεί τα ανθυγιεινά τρόφιμα που εμπίπτουν σε ορισμένες κατηγορίες και έχουν αυξημένα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως ζάχαρη και αλάτι - μια προσέγγιση που οδήγησε σε χαμηλότερη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διατροφή και ώθησε τους κατασκευαστές να αναθεωρήσουν ορισμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν, ώστε τα προϊόντα τους να είναι πιο υγιεινά.



Σχετικά Άρθρα