ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα ζεστό για καλύτερη αναπνοή; Κι όμως η επιστήμη συμφωνεί!

08 September 2020, 16:00

images

Τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως είναι το άσθμα, φαίνεται να βελτιώνονται όταν το άτομο κάνει συχνή κατανάλωση αφεψημάτων με συγκεκριμένα βότανα.

Η πιπερόριζα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την φλεγμονή όπου αυτή υπάρχει και ως εκ τούτου κάνει καλό στους αεραγωγούς όταν αυτοί έχουν εσωτερικά κάποιο οίδημα. Πειράματα έχουν δείξει μάλιστα ότι ενώσεις του βοτάνου αυτού, ανακουφίζουν τα συμπτώματα του άσθματος.

Παρόμοια θετική δράση φαίνεται να έχει και το πράσινο τσάι που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και κάνει καλό όχι μόνο στους πνεύμονες αλλά και στην καρδιά και τα αγγεία. Αλλά οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει σημαντικά και την φλεγμονή στους πνεύμονες.

Οι γιαγιάδες ήξεραν ότι αντίστοιχη δράση στο αναπνευστικό σύστημα έχει και ο ευκάλυπτος. Ειδικά τα φύλλα του ευκαλύπτου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, και ανακουφίζουν από τον βήχα και την δύσπνοια. 

Εξάλλου έχει αποδειχτεί η δράση του στη μείωση της φλεγμονής και της παραγωγής βλέννας, όπως και στην βρογχοδιαστολή.

Σύμφωνα με μελέτη σε 32 άτομα με βρογχικό άσθμα που λάμβαναν 600 mg ευκαλυπτόλη, χρειάστηκαν 36% λιγότερα φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος, σε σύγκριση με το 7% της ομάδας που λάμβανε εικονικό φάρμακο.


Σχετικά Άρθρα