ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη

01 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Το αβοκάντο είναι συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και μπορεί να μάς προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο ημερησίως σε σύγκριση με μια συνηθισμένη δίαιτα χωρίς αβοκάντο.

Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγάλη διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας παρέμβασης, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Η εν λόγω μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή και εξέτασε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά σε διάστημα έξι μηνών. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά βοήθησε τους ανθρώπους να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος σε συμμετέχοντες με αυξημένη περίμετρο μέσης («περίμετρος μέσης ≥35 ίντσες = 88.9 εκατοστά για τις γυναίκες και ≥40 ίντσες = 101.6 εκατοστά  για τους άνδρες»).

Εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο σε πολλούς άλλους τομείς υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερίνης, του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

Για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης και να καταναλώνουν τακτικά δύο ή λιγότερα αβοκάντο το μήνα. Η ομάδα παρέμβασης (505 συμμετέχοντες) κατανάλωνε ένα αβοκάντο καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου (503 συμμετέχοντες) συνέχισε την τυπική διατροφή της. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη στην αρχή της μελέτης και στις 8, 16 και 26 εβδομάδες και χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα επίπεδα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού ή του σωματικού λίπους που επενδύει τα κοιλιακά όργανα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Η εξαίρεση ήταν στα επίπεδα χοληστερόλης. Η ομάδα παρέμβασης είχε χαμηλότερα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερίνης ή LDL.

Υπήρχαν επίσης μικρές διαφορές στη διατροφή μεταξύ των δύο ομάδων, με την ομάδα παρέμβασης να έχει υψηλότερες βαθμολογίες δείκτη υγιεινής διατροφής. Η ομάδα παρέμβασης έλαβε υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και λίπους και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά την αύξηση βάρους, υποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση ενός αβοκάντο σε καθημερινή βάση δεν συνέβαλε στην αύξηση βάρους.

Τέλος, η συγγραφέας της μελέτης Δρ Alice H. Lichtenstein σημείωσε ότι η προσθήκη υπερτροφών ή υγιεινών τροφών στη διατροφή κάποιου δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.


Σχετικά Άρθρα