ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι καλύτερο το κοτόπουλο ή το μοσχάρι για τη μείωση της χοληστερόλης;

10 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Η ποσότητα χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών στο κοτόπουλο και το βοδινό κρέας, μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο κοπής και την προετοιμασία. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα LDL μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Για το βόειο κρέας, η επιλογή άπαχων κομματιών με ελάχιστο ορατό λίπος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών. Για το κοτόπουλο, είναι καλύτερο να επιλέγετε το λευκό κρέας πιο συχνά και να αφαιρείτε την πέτσα πριν το μαγειρέψετε ή το φάτε.

Μικρής κλίμακας μελέτη του 2019, δείχνει ότι ενδέχεται να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ κοτόπουλου και κόκκινου κρέατος στη χοληστερόλη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή πρόσληψη κόκκινου ή λευκού κρέατος είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με δίαιτες με πηγές πρωτεϊνών χωρίς κρέας. Τόσο το λευκό, όσο και το κόκκινο κρέας είχαν παρόμοια αποτελέσματα στη χοληστερόλη.

Η American Heart Association συνιστά τις ακόλουθες συμβουλές για πιο υγιεινούς τρόπους παρασκευής κρέατος για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών:

-Αφαιρέστε τυχόν ορατό λίπος από το κρέας πριν το μαγείρεμα.

-Προτιμήστε το ψήσιμο από το τηγάνισμα.

-Χρησιμοποιείστε κρασί, χυμούς φρούτων ή μαρινάδες με φυτικά λάδια για να ανανεώσετε τα υγρά του κρέατος.

-Αφαιρέστε την πέτσα πριν το μαγείρεμα ή την κατανάλωση και επιλέξτε το λευκό κρέας πιο συχνά.

Σχετικά Άρθρα