ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι και σε ποιο βαθμό επιβλαβή τα τεχνητά γλυκαντικά;

30 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά αντί ζάχαρης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από το statista, 141 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποίησαν υποκατάστατα ζάχαρης μόνο το έτος 2020.

Τα τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Έτσι, συχνά προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά με την ιδέα ότι θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Χρησιμοποιούνται, επίσης, σε οδοντόκρεμες, καραμέλες και τσίχλες.

Μια μεγάλη μελέτη με συμμετέχοντες περισσότερους από 100.000 ενήλικες Γάλλους δείχνει ότι τα γλυκαντικά μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι τόσο καλά όσο νομίζουμε. Αυτή η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από τους Charlotte Debras , Mathilde Touvier και τους συναδέλφους τους στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, βρήκε μια σχέση μεταξύ ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Ειδικότερα, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η εργασία τους υποδηλώνει ότι η τακτική λήψη τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν εντοπίσει συνδέσμους μεταξύ αυτών των δύο μεταβλητών. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί όντως να είναι καρκινογόνα σε τακτική χρήση.

Ωστόσο, η μελέτη τους είναι η πρώτη που διερεύνησε συσχετίσεις μεταξύ της ποσότητας πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών και του κινδύνου καρκίνου, ενώ έλαβε υπόψη τους διαφορετικούς τύπους τεχνητών γλυκαντικών. Οι Debras και Touvier ανέφεραν ότι διαπίστωσαν ότι τα γλυκαντικά ασπαρτάμη και η ακεσουλφάμη-Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, παρατήρησαν αυξημένους κινδύνους ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού και μια ομάδα καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτή η μελέτη για τους καταναλωτές; Πρέπει να παραλείψουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένα γλυκαντικά;

Η Δρ Mary-Jon Ludy, πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Συμμαχικής Υγείας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Bowling Green και αναπληρώτρια καθηγήτρια Τροφίμων και Διατροφής, που δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη δήλωσε ότι «με ένα σχέδιο μελέτης παρατήρησης, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί εάν τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών προκαλούν καρκίνο ή εάν τα άτομα με καρκίνο καταναλώνουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα τεχνητών γλυκαντικών. Για τον προσδιορισμό της αιτίας και του αποτελέσματος, απαιτούνται πειραματικές μελέτες...».

Ο Δρ Andrew Odegaard, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι συνολικά, μόνο το 3,3% περίπου των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με καρκίνο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, επομένως οι σχετικοί κίνδυνοι φαίνονται «μέτριοι».



Σχετικά Άρθρα