ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο σαλάτες που δεν γνώριζαν οι γιαγιάδες μας αλλά είναι "βόμβες" θρεπτικών συστατικών

16 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Το όνομα αυτής "γουακαμόλε" και το όνομα της άλλης "καπρέζε"! Δύο πιάτα γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που δεν συνηθίζαμε στον τόπο μας αλλά αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας!

Ας αρχίσουμε από την πιο... κοντινή σε εμάς πρόταση, τουλάχιστον γεωγραφικά, από την ιταλική σαλάτα καπρέζε. Τα βασικά συστατικά της μάς είναι σχεδόν οικεία και μυρίζουν Μεσόγειο... Ώριμες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες, φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα επίσης σε ροδέλες και σάλτσα pesto. Το pesto -παρότι φαντάζει ξένο- έχει συστατικά που θα μπορούσαμε να έχουμε συνδυάσει και εμείς για να το δημιουργήσουμε; Βασιλικός, ελαιόλαδο, κουκουνάρι ή αμύγδαλα και τυρί σκληρό αλμυρό. Όλα μαζί αλεσμένα, δημιουργούν μια πράσινη πανδαισία γεύσεων που ταιριάζει άψογα με τη ντομάτα και τη μοτσαρέλα.

Η δεύτερη σαλάτα, το γουακαμόλε, είναι γεωγραφικά μακρινό μας αλλά έχει κι αυτό μια φρεσκάδα που θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από εμάς. Βασικό συστατικό του είναι το αβοκάντο, το ξερό κρεμμύδι, οι πιπεριές και οι ντομάτες. Άλλοι τα λιώνουν, άλλοι τα κόβουν σε μικρά τετραγωνάκια αλλά όλοι προσθέτουν στο τέλος μοσχολέμονο (λάϊμ), αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Και το αποτέλεσμα είναι μια σαλάτα γευστική και άκρως υγιεινή που μπορεί να αποτελέσει και κυρίως πιάτο!

Οι ντομάτες έχουν λυκοπένιο που έχει αποδειχτεί συστατικό υγείας και ευεξίας ειδικά των ανδρών. Το δε αβοκάντο αποδίδει 160 θερμίδες στα 100 γραμμάρια αλλά αξίζουν όλες σαν... χρυσός καθώς περιέχει -αν μη τι άλλο- 480 μg κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Το δε τυρί, και στα δύο αυτά πιάτα, τα καθιστά ολοκληρωμένα γεύματα που μαζί με τα συστατικά από το φυτικό βασίλειο, μάς χαρίζουν πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε στα εορταστικά γεύματα και δείπνα, δοκιμάστε μία από τις πολλές παραλλαγές στις συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και βάλτε στο τραπέζι σας μια νότα ...λατινικής γαστρονομίας με υγιεινές προεκτάσεις!

Σχετικά Άρθρα