ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή με ποικιλία και super foods

11 Νοεμβρίου 2019, 05:30

images

Δεν υπάρχει ούτε ένα τρόφιμο, ούτε ακόμα και μια ολόκληρη ομάδα super foods, που να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου σε θρεπτικά συστατικά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι συγγραφείς των νέων κατευθυντήριων οδηγιών για την διατροφή στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι πρέπει να τρεφόμαστε με μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Ούτε μόνο τα φυτικής προέλευσης, ούτε μόνο τα ζωικής, ούτε μόνο τα ψάρια, ούτε τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς μέσω της διατροφής και να μας προστατεύσει από ασθένειες, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και οι διάφοροι καρκίνοι.

Παρόλα αυτά, όπως λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπάρχουν κάποια μεμονωμένα τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία των super foods τα οποία αν συνδυάσουμε με μια διατροφή πλούσια και με μεγάλη ποικιλία, ίσως καταφέρουμε να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. 

Τέτοια τρόφιμα είναι τα κάθε λογής μούρα, ειδικά όμως τα βατόμουρα που έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, τα ψάρια που έχουν πρωτεΐνες και Ω3 λιπαρά οξέα, τα πράσινα λαχανικά που έχουν πολύ βιταμίνη Α και C, οι ξηροί καρποί που περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά και μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών, το παρθένο ελαιόλαδο που περιέχει πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, το αληθινό γιαούρτι για την προβιοτική του δράση, τα δημητριακά ολικής αλέσεως που βοηθούν το έντερο και έχουν πολλές βιταμίνες, οι ντομάτες για το λυκοπένιο που περιέχουν και τα υπόλοιπα λαχανικά γενικά για την αντικαρκινική τους δράση.

Οι ειδικοί συστήνουν τώρα στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες:

Όλα τα γεύματα της ημέρας να περιέχουν κάτι από κάθε ομάδα τροφών (φρούτα, λαχανικά, πρωτεινούχα, γαλακτοκομικά, καλά λίπη).

Να μην τρώμε συνεχώς το ίδιο φρούτο ή το ίδιο λαχανικό ή το ίδιο ψάρι. Η ποικιλία είναι σημαντική.

Να τρώμε καθημερινά 1 τουλάχιστον super food από αυτά που αναφέρονται πιο πάνω και σε αρκετή ποσότητα.

ΠΗΓΗ

HARVARD UNIVERSITY

Σχετικά Άρθρα