ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή για παχύσαρκα παιδιά και εφήβους

15 Ιανουαρίου 2022, 08:00

images

Η παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους είναι αναδυόμενο πρόβλημα υγείας στο δυτικό κόσμο. Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των παιδιών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχει διπλασιαστεί. Απαιτείται, επομένως, το φαινόμενο να περιοριστεί σημαντικά. Οι παρακάτω συμβουλές στοχεύουν στη βελτίωση της διατροφής των παχύσαρκων παιδιών:

Εντάξτε όλη την οικογένεια στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. 

Οι υγιεινές συνήθειες ξεκινούν από το σπίτι. Εάν όλη η οικογένεια επιλέξει να κάνει ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, είναι ευκολότερο να περιορίσει και να αντιμετωπίσει την παιδική παχυσαρκία. Όταν όλη η οικογένεια συμμετέχει, είναι πολύ πιο εύκολο για το υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί να κάνει μόνιμες αλλαγές. Ακόμη, οι γονείς αποτελούν παράδειγμα διατροφικών συνηθειών. Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να αθλούνται και να περιορίζουν τον χρόνο της τηλεόρασης, τείνει να κάνει το ίδιο.

Διδάξτε στα παιδιά από νωρίς ποιες είναι υγιεινές και ποιες ανθυγιεινές τροφές. 

Το να ανατίθεται σε ένα παιδί μια κατάλληλη για την ηλικία του δουλειά κατά  την προετοιμασία των τροφίμων βοηθά επίσης στην ενθάρρυνση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Οι επιλογές τροφίμων που είναι υγιεινές περιλαμβάνουν «τα χρώματα του ουράνιου τόξου». Αυτό περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε διάφορα χρώματα, όπως:

κόκκινο (παντζάρια, ντομάτες)

πορτοκάλι (καρότα)

κίτρινο (πατάτες, μπανάνες)

πράσινο (μαρούλι, μπρόκολο).

Εξασφαλίστε ότι τα παιδιά τρώνε οπωσδήποτε ένα υγιεινό πρωινό. 

Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα από εκείνα που παραλείπουν το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ένα υγιεινό πρωινό θα μπορούσε να είναι τα δημητριακά βρώμης, φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα χαμηλών λιπαρών.

Μειώστε το φαγητό έξω και αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό. 

Τα γλυκά και τα σνακ δεν χρειάζεται να απαγορευθούν εντελώς. Η απουσία γλυκών και οι απαγορεύσεις φαγητού, θα κάνουν το παιδί να λαχταράει περισσότερο και θα τείνει να το παρακάνει όταν του δοθεί η ευκαιρία. Αντίθετα, η ποσότητα των μπισκότων, των γλυκών και των αρτοσκευασμάτων μπορεί να περιοριστεί. Επιδόρπια και σνακ με βάση τα φρούτα μπορούν να προσφέρονται εναλλακτικά. Τα φρούτα μπορούν να προσφερθούν ολόκληρα, να προστεθούν στο γιαούρτι ή να γίνουν πουρές σε επιδόρπια.

Τα μεγέθη των μερίδων πρέπει να ελέγχονται. 

Η υπερβολική ποσότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Για τον έλεγχο των μερίδων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μικρότερα πιάτα.

Οι στόχοι βάρους, οι καταστροφικές δίαιτες και η κριτική σχετικά με το βάρος δεν βοηθούν το παιδί να αδυνατίσει. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.


Σχετικά Άρθρα