ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Δίαιτα βασικής ινσουλίνης» για απώλεια βάρους

04 Νοεμβρίου 2019, 12:06

images

Νέα δεδομένα στο αδυνάτισμα βάζει ελληνική μελέτη που διεξήχθη στο ΓΝΑ «Λαϊκό», και η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition.

Ο καθηγητής παθολογίας, Νικόλαος Τεντολούρης, εξηγεί ότι αν δεν τρώμε το πρωί υδατάνθρακες, λόγω των χαμηλών επιπέδων ινσουλίνης δεν δίνεται δυνατότητα στο λίπος ή στην πρωτεΐνη της τροφής να αποθηκευτεί και έτσι «καίγεται».

Συνιστά έτσι ένα είδος μεσογειακής διατροφής αλλά από το μεσημέρι και μετά ενώ, το πρωί συστήνει να τρώμε περισσότερο πρωτεϊνες (αβγό, γαλακτοκομικά).

Με αυτό το μοντέλο διατροφής, όχι μόνο επιταχύνεται ο μεταβολισμός, αλλά παράγονται ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και με τη μη πρόσληψη υδατανθράκων δημιουργείται μία ανορεξιογόνος δράση, με αποτέλεσμα να μην πεινάμε.

«Στη μελέτη μας τα άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή της βασικής Ινσουλίνης, έχασαν 9 κιλά σε δύο μήνες, ενώ η ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή είχε μέση απώλεια βάρους 4, 5 κιλά».

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, η διατροφή αυτή απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε άτομα με διαβήτη.

Πρόκειται για μία διατροφή την οποία ονόμασαν δίαιτα βασικής ινσουλίνης και η οποία αφορά στη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων (ψωμί, δημητριακά, φρούτα) ως τη 1 το μεσημέρι.

Μέσω αυτής διατηρούν την ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή όση είναι και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει καθόλου τροφή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη της διατροφολογίας αλλά και η ιατρική ειδικότητα της διαβητολογίας οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η ινσουλίνη είναι ένα από τα βασικά «κλειδιά» για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Την ίδια φιλοσοφία έχουν δίαιτες που συστήνουν μικρά γεύματα κάθε δύο ώρες και άλλα διατροφικά συστήματα που «παίζουν» με τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, συστήνοντας για παράδειγμα την παντελή αποχή από τους απλούς υδατάνθρακες. ζάχαρη, λευκό ψωμί και ζύμες κλπ.

Σχετικά Άρθρα