ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βόειο κρέας και γαλακτοκομικά βελτιώνουν την ανοσολογική απόκριση στον καρκίνο

27 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Το trans-βαξενικό οξύ (TVA), ένα λιπαρό οξύ μακράς αλυσίδας που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα βοσκής, όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα, βελτιώνει την ικανότητα των CD8 + T κυττάρων να διεισδύουν στους όγκους και  να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature, δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα TVA στο αίμα τους ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην ανοσοθεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το οξύ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα διατροφής να συμπληρώσει κλινικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το Science Daily, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών, επομένως αυτή η μελέτη δεν έχει ως στόχο να προωθήσει την κατανάλωση αυτού του είδους τροφίμων. Αντιθέτως, δείχνει ότι συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών, όπως το TVA θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της δραστηριότητας των Τ κυττάρων.

Η νέα έρευνα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για κατανόηση του πώς τα δομικά στοιχεία της διατροφής επηρεάζουν την υγεία μας.

Ο ερευνητής Jing Chen, PhD, είπε ότι η ομάδα του ελπίζει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη θρεπτικών συστατικών που κυκλοφορούν στο αίμα για να κατανοήσει τον αντίκτυπό τους στο ανοσοποιητικό και σε άλλες βιολογικές διεργασίες, όπως η γήρανση.

«Μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες μεταβολίτες που προέρχονται από τα τρόφιμα που καταλήγουν να κυκλοφορούν στο αίμα, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν κάποια σημασία στη βιολογία μας», είπε ο Chen.

"Το να δούμε ότι ένα μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό όπως το TVA έχει έναν πολύ στοχευμένο μηχανισμό σε έναν στοχευμένο ανοσοκυτταρικό τύπο, με μια πολύ φυσιολογική απόκριση σε ολόκληρο το επίπεδο του οργανισμού - το βρίσκω πραγματικά εκπληκτικό και ενδιαφέρον."

Σχετικά Άρθρα