ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψωμί

02 Οκτωβρίου 2022, 08:00

images

Ένα από τα φαγητά που πολλοί άνθρωποι μισούν να αγαπούν, είναι το ψωμί. Αν ψάχνετε για το πιο υγιεινό ψωμί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως το είδος που αγοράζετε, τι τρώτε με αυτό και πόσο ισορροπημένη είναι η σχέση σας με αυτό, είπε η Natalie Mokari, διαιτολόγος με έδρα το Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

Υπάρχει κάποιο είδος ψωμιού που είναι πιο θρεπτικό από τα άλλα; Εξαρτάται από το τι ψάχνεις.

«Είναι σημαντικό να ορίζετε τους στόχους υγείας σας», είπε ο Steph Grasso, διαιτολόγος και δημιουργός TikTok με έδρα την Ουάσιγκτον. «Τι σημαίνει υγιής;»

Τα ψωμιά με σιτάρι, προσφέρουν περισσότερες βιταμίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες και έχουν λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, είπε η Mokari.

Αλλά μερικοί άνθρωποι απλώς προτιμούν το λευκό ψωμί, και σε αυτούς, η Mokari λέει να το δοκιμάσετε. «Αν το αναλύσετε και βάλετε τις ετικέτες δίπλα-δίπλα, δεν είναι πραγματικά τόσο διαφορετικές». Το ψωμί έχει μια ιστορία 6.000 ετών που διαμόρφωσε τη βάση αυτού που τρώμε σήμερα. Για όσους ανησυχούν για την υγεία του εντέρου τους ή που θέλουν να αιχμαλωτίσουν τη γεύση του λευκού ψωμιού χωρίς το ίδιο επίπεδο ραφιναρίσματος, προτείνεται να δοκιμάσουν προζύμι. Το προζύμι μπορεί να αποβεί ωφέλιμο για τα μικροβιώματα του εντέρου, και αν αυτό που καταναλώνετε είναι πραγματικά προζύμι αργής ζύμωσης, μπορεί να είστε σε θέση να αφομοιώσετε τη γλουτένη ευκολότερα.

Πέρα από το είδος του ψωμιού, η Mokari συνέστησε να δούμε πώς αυτό παρασκευάζεται. Χρησιμοποιείστε απλά συστατικά, όπως αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά.

"Αν ψάχνετε για περισσότερες φυτικές ίνες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ο καλύτερος τρόπος", είπε ο Grasso. "Για να αποφύγετε τις παραπλανητικές ετικέτες, ελέγξτε τη λίστα των συστατικών – η πρώτη λέξη πρέπει να είναι «ολόκληρη/ολική» αν είναι πραγματικά ψωμί ολικής αλέσεως-", πρόσθεσε.

Για επιπλέον φυτικές ίνες, αναζητήστε ψωμί με σπόρους στην κρούστα, είπε ο Grasso. Και αν είναι δυνατόν, η αγορά από τοπικά αρτοποιεία μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε καλής ποιότητας, φρέσκο ψωμί με απλά υλικά, συμβούλεψε.

Τι γίνεται, τέλος, με τα διαιτητικά ψωμιά ή τα ψωμιά με χαμηλούς υδατάνθρακες; Η Mokari, δεν είναι υπέρ. Συνήθως έχουν περισσότερα πρόσθετα και περιττά συστατικά για να έχουν καλύτερη γεύση, σχολίασε.

«Αλλά σέβομαι τις επιθυμίες των ανθρώπων, εάν πιστεύουν πραγματικά ότι οι χαμηλοί υδατάνθρακες είναι καλύτεροι για αυτούς», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα