ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτό είναι το πιο πλούσιο φρούτο σε βιταμίνη C

21 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ενήλικες με χαμηλή  πρόσληψη βιταμίνης C  μπορούν να νιώσουν ευεξία και να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση, καταναλώνοντας δύο ακτινίδια την ημέρα επί δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago έκαναν μία ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο για να διαπιστώσουν αν η αύξηση της βιταμίνης C μέσω φρούτων ή συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα ευεξίας.

Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν 167 συμμετέχοντες 18-35 ετών, οι οποίοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και τους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες, μία με ακτινίδια, μία με αντίστοιχο σε βιταμίνη συμπλήρωμα (250 mg) και μία με εικονικό φάρμακο. Κάθε ημέρα επί τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταναλώσουν είτε δύο ακτινίδια, είτε το συμπλήρωμα διατροφής, ενώ οι μετρήσεις στα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και τα ερωτηματολόγια σχετικά με τη διάθεση, την κόπωση και τη γενική κατάσταση των συμμετεχόντων πραγματοποιούνταν κάθε δεκαπενθήμερο. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης C τόσο στην ομάδα με το ακτινίδιο, όσο και σε αυτή με το συμπλήρωμα ,έφτασαν στο φυσιολογικό επίπεδο εντός δύο εβδομάδων, σε αντίθεση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου που δεν παρουσίασε καμία διαφορά. Σημαντικό εύρημα, ωστόσο, αποτελούν τα επιπλέον οφέλη στην ευεξία που ανέφερε η πρώτη ομάδα.

«Το φρούτο έχει μεγαλύτερη ποικιλία οφελών. Περιορίζει την κόπωση και βελτιώνει τη διάθεση και την συνολική κατάσταση σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από αυτό που είδαμε στην ομάδα του συμπληρώματος. Το χάπι της βιταμίνης C πράγματι μείωσε την κόπωση και βελτίωσε την κατάσταση ως ένα βαθμό στα άτομα με παρατεταμένα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C που μας οδήγησαν στην παρέμβαση. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι τα οφέλη από την κατανάλωση ακτινιδίου αναδείχθηκαν μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής, Tamlin Conner.


Σχετικά Άρθρα