ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι παθαίνουν "καούρες" τα βράδια

19 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και "καούρες" στο στομάχι, είναι χρήσιμο να μην τρώτε αρκετές ώρες πριν ξαπλώσετε για ύπνο. Από την άλλη πλευρά όμως, κακό θα σας κάνει αν μένετε και εντελώς νηστικοί. Ας δούμε λοιπόν τι συμβουλεύουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καταρχάς τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι αυτά που συνηθέστερα νιώθουν αυτό που απλά ονομάζουμε "καούρα" όταν ξαπλώσουν στο κρεβάτι. Η πρώτη κίνηση αν έχετε λοιπόν ένα τέτοιο σύμπτωμα, είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό γαστρεντερολόγο κι αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο, να σας κάνει μια γαστροσκόπηση για να έχετε πλήρη εικόνα του προβλήματος που αντιμετωπίζετε. Ο γιατρός θα σας συστήσει φάρμακα και την σωστή διατροφή αλλά -καθώς η εμπειρία λέει ότι οι περισσότεροι δεν τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες του γιατρού όταν δεν πάσχουμε από κάτι σοβαρό- χρήσιμο είναι να έχετε έναν κατάλογο με όσα πρέπει να αποφεύγετε και όσα καλό είναι να ...προτιμάτε!

Καταρχάς, αν έχετε παραπάνω κιλά που συσσωρεύονται γύρω από την κοιλιά, καλό είναι να τα χάσετε! Κι αν καπνίζετε, καλό είναι να το διακόψετε ή να το ελαττώσετε δραματικά.

Όσο πλησιάζει η ώρα για ύπνο, να προσπαθείτε να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν και να αποφεύγετε το στρες κάνοντας εργασίες ή συζητήσεις που σας το προκαλούν. Ένα ζεστό ντουζ, ένα χαμομήλι κι ένα βιβλίο βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά γεύματα γενικά αλλά πιο ...αυστηρά μετά τις 6 το απόγευμα. Το βράδυ πρέπει να τρώτε ελαφρά και με όσο το δυνατόν λιγότερα λίπη. 

Πρέπει επίσης να αποφεύγετε το πολύ αλκοόλ. Κι αν πιείτε κάποια φορά δύο -τρία ποτηράκια, πιείτε μετά και τρία ποτήρια νερό να "διώξετε" πριν ξαπλώσετε για ύπνο, το αλκοόλ από το στομάχι σας.

Επίσης, αποφύγετε τα καυτερά φαγητά, τα τηγανητά, τις σάλτσες, τα βαριά γλυκά με πολλή σοκολάτα και κρέμες, τις πίτες με φύλλο και κάθε αφέψημα που έχετε διαπιστώσει ότι σας φέρνει καούρα ή στρες (όπως ο καφές).

Πολλοί νιώθουν καλύτερα αν τρώνε ένα ελαφρύ γεύμα τρεις ώρες πριν κοιμηθούν κι αν καταναλώσουν ένα κράκερ ή μία φρυγανιά πριν ξαπλώσουν για ύπνο.

Πολύ βοηθάει εξάλλου να κοιμάστε ανάσκελα με δύο μαξιλάρια στην πλάτη ώστε να είναι ανασηκωμένος ο λαιμός.

Και επαναλαμβάνουμε, ότι αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν μερικές ημέρες, πρέπει να εξεταστείτε από γαστρεντερολόγο.


Σχετικά Άρθρα