ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση

18 Αυγούστου 2023, 10:00

images

Η φασματοφωτομετρική μέθοδος υπολογισμού της συνολικής αντιοξειδωτικής δράσης των τροφών μετράει την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά υπολογίζοντας πόσο αποτελεσματικά μπορούν να εξουδετερώσουν μία συγκεκριμένη ελεύθερη ρίζα. Όσο πιο υψηλό είναι το αποτέλεσμα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχονται σε ένα τρόφιμο. Η ιατρική ηλεκτρονική σελίδα Health Line αναφέρει τα παρακάτω ως κυριότερα...

Η μαύρη σοκολάτα έχει έως και 15 mmol ανά 100 γραμ., ενώ τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο συνδέονται με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. 

Οι ξηροί καρποί πεκάν είναι πλούσια πηγή καλών λιπαρών, με σκορ που φτάνει τα 10,6 mmol ανά 100 γρ. Έρευνα έδειξε μάλιστα ότι όσοι κατανάλωναν πεκάν καθημερινά, είχαν λιγότερα τριγλυκερίδια και μειωμένη LDL.

Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών ουσιών, με αποτέλεσμα να παρέχουν έως και 5,4 mmol ανά 100 γραμ. Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση φράουλας με μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης διάφορων καρκίνων.

Η αγκινάρα, τα φύλα της οποίας αξιοποιούνται από τα αρχαία χρόνια ως θεραπεία για διάφορες νόσους, είναι πηγή φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών, με 4,7 mmol ανά 100 γρ. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός οκταπλασιάζεται εάν τις καταναλώσετε βραστές, ενώ μειώνεται όταν τις τρώτε σε τηγανιτή μορφή, σύμφωνα με μελέτη. Οι αγκινάρες περιέχουν το αντιοξειδωτικό χλωρογενικό οξύ, το οποίο φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, καθώς και του διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, το κόκκινο λάχανο περιέχει αντιοξειδωτικά αλλά και βιταμίνες C, K και Α. Η βιταμίνη C επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την σφριγηλότητα του δέρματος και άλλων ιστών.


Σχετικά Άρθρα