ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποκλειστική διατροφή με φρούτα: Κάνει καλό ή κακό;

19 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Τα φρούτα είναι πηγές πλούσιες σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό. Αποτελούν ως εκ τούτου μια τροφή- χρυσάφι που το καλοκαίρι έχει επίσης το πλεονέκτημα της ενυδάτωσης του οργανισμού αλλά και της αίσθησης ότι φάγαμε ελαφρά... Αν όμως τρώμε μόνο φρούτα, έχουμε πρόβλημα!

Μία ισορροπημένη διατροφή περιέχει σε κάθε γεύμα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες (ζωικές ή φυτικές) και λίπος. Στην περίπτωση των φρούτων, παίρνουμε μόνο υδατάνθρακες. Κι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση υγιεινή διατροφή σε οποιαδήποτε ηλικία. Εξάλλου, όσοι έχουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους, είναι βέβαιο ότι θα απορυθμιστούν...

Πως εξισορροπούνται κάπως τα πράγματα; "Με την ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών" συμβουλεύουν οι ειδικοί θυμίζοντας ότι στην ελληνική διατροφή τα φρούτα συνοδεύονται σε αρκετές περιπτώσεις από γιαούρτι ή τυρί. Δηλαδή αντί θα φάμε μόνο κεράσια, μπορούμε να τρώμε κάθε φορά ένα γιαούρτι 2% λιπαρά με 10 κεράσια. Αντίστοιχα, αντί να φάμε μόνο καρπούζι ή πεπόνι, τα συνοδεύουμε από 50 γραμμάρια τυρί φέτα ή άλλο.

Αλλά και πάλι οι θερμίδες που θα λάβουμε από αποκλειστικά τέτοια γεύματα είναι σε βάση 24ωρου... πείνας και η διατροφή μας ελάχιστα ισορροπημένη. Το ίδιο θα μάς "επισημάνει" και το έντερό μας, που μετά από μία ή δύο ημέρες αποκλειστικής διατροφής με φρούτα θα αρχίσει να ...υπερλειτουργεί!

Όπως και να έχει, όποιος επιθυμεί να εφαρμόσει μια τέτοια διατροφή πρέπει κατ' ελάχιστον να:

-Επικοινωνήσει με το γιατρό του και να τον ενημερώσει σχετικά ειδικά αν παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα ή πάσχει από κάτι σοβαρό.

- Να ζητήσει συμβουλή από ειδικό διατροφολόγο για τους συνδυασμούς και το πλήθος των φρούτων αλλά και γενικά για το διατροφικό σχήμα που θα ακολουθήσει.

- Να "ακούσει" τον οργανισμό του κι όταν νιώσει κάποια συμπτώματα (ζάλη, αδυναμία, γαστρεντερικές διαταραχές) να σταματήσει άμεσα τη δίαιτα αυτή.

Όλα τα παραπάνω αναιρούνται αν κάποιος αντικαταστήσει ένα μόνο γεύμα την ημέρα με φρούτα ή κάνει αποκλειστική διατροφή με φρούτα μόνο για μία ημέρα την εβδομάδα. Αυτό ίσως και να είναι ωφέλιμο για τους περισσότερους αλλά όχι πάντα για τα άτομα με διαβήτη.

Σχετικά Άρθρα