ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανατροπή με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

12 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal απενοχοποιεί την κατανάλωση κρέατος σε σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πέντε ανεξάρτητες μελέτες σε 245.000 ανθρώπους από 80 χώρες και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά σχετίζεται με λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους. Όπως φάνηκε εξάλλου από τη μελέτη τους, όσοι κατανάλωναν κόκκινο κρέας σε μεγαλύτερες ποσότητες, είχαν καλύτερες μετρήσεις υγείας από εκείνους με χαμηλότερη κατανάλωση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Andrew Mente, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, κατέρριψε τις «βαθιές επιπτώσεις» που θα έχουν οι νέες ανακαλύψεις στα είδη διατροφής σε όλο τον κόσμο. «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά στην αποφυγή πρόωρων καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων παγκοσμίως αναμένεται να προκύψουν με την αύξηση της πρόσληψης υγιεινών τροφίμων σε μέτριο βαθμό. Σε αυτή τη βάση, οι τρέχουσες συμβουλές για περιορισμό των γαλακτοκομικών -και ειδικά των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά- σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες ποσότητες για τον παγκόσμιο πληθυσμό δεν είναι απαραίτητες ή κατάλληλες», δήλωσε ο ερευνητής μιλώντας στην Telegraph.

Ο Δρ. Mente υποστηρίζει ότι το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την πρόωρη θνησιμότητα, μπορεί να μην οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων όπως κρέας, γαλακτοκομικά ή κορεσμένα λιπαρά, αλλά στον υποσιτισμό που προκαλείται από άτομα που δεν τρώνε αρκετές βασικές ομάδες τροφίμων. Τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα αυτά με πλήρη λιπαρά, μπορεί να είναι ακόμη και προστατευτικά έναντι της υπέρτασης και του μεταβολικού συνδρόμου, που αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ιδανική διατροφή που περιγράφεται στη μελέτη είναι παρόμοια με τη διάσημη μεσογειακή διατροφή, αν και με κάποιες διαφορές στις πηγές λίπους και γαλακτοκομικών.

Οι χειρότερες δίαιτες ήταν αυτές με τη χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. «Αυτό υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό ότι η τρέχουσα διατροφική καθοδήγηση, που περιορίζει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και γαλακτοκομικών σε πολλούς πληθυσμούς, μπορεί να μην είναι δικαιολογημένη. 

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένα παρόμοιο διατροφικό πρότυπο, το οποίο, όμως, περιλαμβάνει γαλακτοκομικά τρόφιμα κυρίως με πλήρη λιπαρά, μπορεί να έχει τις πιο ευνοϊκές συσχετίσεις με τα αποτελέσματα υγείας στον παγκόσμιο πληθυσμό», κατέληξε ο Δρ Mente.


Σχετικά Άρθρα