ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμα και σε θάνατο μπορεί να οδηγήσει η υπερκατανάλωση ζάχαρης

29 Οκτωβρίου 2020, 10:00

images

Ένας 54χρονος οικοδόμος στη Μασσαχουσέτη πέθανε από την υπερκατανάλωση ζαχαρωτών... Όπως έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα, κατανάλωνε περί τη μιάμιση σακούλα ζαχαρωτά μαύρης γλυκόριζας καθημερινά, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε μέσα σε fast food!

Όπως αναφέρεται στη New England Journal of Medicine, οι γιατροί απέδωσαν το συμβάν στο γλυκυρριζικό οξύ. Όπως εξήγησε ο Δρ Elazer Edelman για την περίπτωση του άτυχου άνδρα με την «φτωχή διατροφή και την υπερκατανάλωση ζαχαρωτών», δραστικό συστατικό στις ρίζες γλυκόριζας μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, υποκαλιαιμία, μεταβολική αλκάλωση, θανατηφόρες αρρυθμίες και νεφρική ανεπάρκεια, συμπτώματα που παρουσίασε και ο άνδρας.

Ο άνδρας είχε λίγες βδομάδες πριν στραφεί στα ζαχαρωτά μαύρης γλυκόριζας, εγκαταλείποντας την προτίμηση για ζαχαρωτά από κόκκινα φρούτα. Ο γιατρός Andrew L Lundquist, συμφωνώντας στο πόρισμα για την ενοχή της γλυκόριζας, δήλωσε πως περαιτέρω έρευνα υπέδειξε ότι μεταστροφή σε αυτού του τύπου ζαχαρωτά προκάλεσε υποκαλιαιμία.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης

Τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη έχουν πολλές θερμίδες και είναι φτωχά σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μάλιστα μελέτες υποστηρίζουν ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης τροφής, μπορεί να επηρεάσει σε νευρολογικό επίπεδο, όπως να επηρεάσει τη ντοπαμίνη, που ενισχύει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, και ως εκ τούτου οδηγεί σε επιθυμία για ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης. Επίσης, η γλυκιά γεύση προκαλεί ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να επιδιώκουμε την ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωσή της.


Τα τρόφιμα και τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη είναι, συνήθως, πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να υπερβούμε τη συνιστώμενη πρόσληψη. Ιδιαίτερα, τα άτομα που καταναλώνουν πολλά ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη οδηγούνται σε υπερκατανάλωση θερμίδων, διότι δεν μπορούν να ελέγξουν τι τρώνε συνολικά. Η κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία.

Σχετικά Άρθρα