ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αδυνατίσατε και παχύνατε πάλι; Προσέξτε κάποια τρόφιμα

15 Ιουνίου 2021, 16:00

images

Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη κάνουν τον οργανισμό μας να "φορτώνεται" πιο εύκολα με περιττά κιλά και χαλούν την προσπάθεια που κάναμε επί εβδομάδες ή μήνες για να αδυνατίσουμε.

Tα γλυκά, τα κέικ και μπισκότα, το λευκό ψωμί, οι πατάτες και το ρύζι ανήκουν σε αυτήν την "ένοχη" ομάδα τροφών και πρέπει να τα καταναλώνουμε με προσοχή στην ποσότητα και την συχνότητα αν δεν θέλουμε να δούμε τα κιλά που χάσαμε με κόπο, να επανέρχονται με γοργούς ρυθμούς!

"Τα τρόφιμα αυτά είναι πιθανό να αυξήσουν σημαντικά την ανάκτηση του βάρους που ακολουθεί μετά από την απώλεια κιλών, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care".

Οι συμμετέχοντες στη διεθνή μελέτη, διατήρησαν μια διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μετά την απώλεια βάρους και το αποτέλεσμα ήταν ότι ανέκτησαν μισό κιλό περισσότερο ανά έτος σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

«Η ανάκτηση του βάρους είναι κοινό πρόβλημα μετά την ταχεία απώλεια κιλών. Πριν από αυτή την έρευνα, υπήρχαν λίγες μεγάλης κλίμακας μελέτες για την μακροχρόνια διαχείριση της απώλειας βάρους και της  κατάστασης του γλυκαιμικού δείκτη. Στη νέα αυτή έρευνα, μαζί με τον καλύτερο έλεγχο του βάρους, η διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συνδέθηκε με βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Δρ Jennie Brand-Miller και προσθέτει:

«Η διατήρηση χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σκλήρυνσης των αρτηριών και φλεγμονωδών παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα. Τώρα που βρήκαμε έναν συσχετισμό ανάμεσα στη διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και την ανάκτηση του βάρους, μπορούμε να διεξάγουμε περαιτέρω έρευνες για να προσδιορίσουμε τον καλύτερο τρόπο επίτευξης μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη».

Να πούμε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μία αριθμητική τιμή που αποδίδεται σε υδατανθρακούχα τρόφιμα και δείχνει κατά πόσο το τρόφιμο αυξάνει την γλυκόζη του αίματος. Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη κάθε τροφίμου.


Σχετικά Άρθρα