ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αξιώνουν μείωση της κατανάλωσης κρέατος

02 September 2019, 07:08

images

Λόγοι υγείας του ανθρώπου, λόγοι φιλοζωικοί, λόγοι οικολογικοί συνηγορούν ώστε να δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο οργανώσεις που προωθούν τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος και τη χρήση υποκατάστατων για όσους δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τη μυρωδιά και τη γεύση του καθημερινά.

Στη Βρετανία δραστηριοποιείται η οργάνωση Νο Beef, που προσπαθεί ώστε οι εταιρίες τροφοδοσίας να μην περιλαμβάνουν βόειο και αρνίσιο κρέας στα σχολικά γεύματα.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, πολλά φαστφουντ έχουν στα μενού τους μπιφτέκια vegan, που παρασκευάζονται από υποκατάστατα κρέατος.

Ο καθηγητής Πίτερ Στίβενσον της οργάνωσης Compassionin World Farming (Eυσπλαχνία στην Παγκόσμια Εκτροφή Ζώων) επισημαίνει ότι «είναι σημαντική η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, αν θέλουμε να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους» βάζοντας στο κάδρο και τη σωτηρία του πλανήτη.

Έκθεση του ΟΗΕ κάνει λόγο και στην ανάγκη δραστηριοποίησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια τροφίμων, είτε πριν, είτε μετά την πώληση τους στους καταναλωτές.

Το φαγητό που πετάμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο ως τροφή των ζώων, όσο και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τέλος, μία οργάνωση στην Ελβετία, η Partage, συγκεντρώνει τα τρόφιμα που πετούν τα καταστήματα τροφίμων και τα διανέμει σε οικογένειες.

Επίσης, συγκεντρώνει το μπαγιάτικο ψωμί και το μετατρέπει σε μπισκότα και φρυγανιές, αποξηραίνει φρούτα και δημιουργεί τουρσιά από λαχανικά.

«Δεν λέμε στον κόσμο να σταματήσει να καταναλώνει κρέας. Σε κάποιες περιοχές, οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι ωστόσο προφανές ότι στη δύση η κατανάλωση αυτών των διατροφικών επιλογών είναι υπέρμετρη», επισημαίνει ο καθηγητής Πιτ Σμιθ, περιβαλλοντολόγος του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που είναι ένας των συντακτών σχετικής έκθεσης.

Και συμπληρώνει: «Προφανώς κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στον κόσμο με τι θα τρέφεται, αλλά μπορεί να δώσει κίνητρα για να κάνει άλλες επιλογές».

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν

Σχετικά Άρθρα