ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αδυνάτισμα με κοκτέιλ ορμονών σε ενέσιμη μορφή

04 September 2019, 07:05

images

Το αδυνάτισμα είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της ιατρικής εξέλιξης καθώς αποτελεί όσο περνούν τα χρόνια το ζητούμενο όχι μόνο για ομορφιά, αλλά και για καλή υγεία και πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο ή μη αναμενόμενο που κάθε τόσο βγαίνουν νέες μελέτες, νέα προϊόντα και νέες μέθοδοι για να το επιτύχουμε γρήγορα και με ασφάλεια.

Η τελευταία προσπάθεια στον τομέα είναι μια ενέσιμη θεραπεία που βοηθά τους υπέρβαρους ασθενείς να χάσουν 4,5 κιλά σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Πρόκειται για ένα σύνολο από ορμόνες που επιταχύνουν το κάψιμο του λίπους και που στις κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι μείωναν επίσης το σάκχαρο στο αίμα διαβητικών ασθενών.

Η μελέτη διεξήχθη στο Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου.

Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος, είχαν όλοι διαβήτη τύπου 2 και έχασαν κατά μέσο όρο 4,3 κιλά ενώ ένας έχασε 5,3 κιλά.

«Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη να βρεθούν νέα φάρμακα. Να βελτιώσουμε και να σώσουμε τη ζωή πολλών ασθενών. Η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιακές παθήσεις. Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, η νέα θεραπεία είναι μη επεμβατική. Μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα στους ασθενείς μας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Tricia Tan, από το Imperial College.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με μια ομάδα 21 ασθενών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (επέμβαση για αδυνάτισμα) και 22 που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Όσοι είχαν υποβληθεί στη βαριατρική χειρουργική επέμβαση (επέμβαση στο γαστρεντερικό σύστημα που στοχεύει στο αδυνάτισμα) ή ακολουθούσαν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, έχασαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος, αντίστοιχα 10,3 κιλά και 8,3 κιλά κατά την ίδια χρονική περίοδο.

«Αν και η απώλεια βάρους ήταν μικρότερη, η χρήση του GOP θα ήταν προτιμότερη καθώς έχει λιγότερες παρενέργειες από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση». δήλωσε η Tricia Tan και πρόσθεσε:

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι δυνατό να αποκομίσουμε τα οφέλη μιας γαστρικής παράκαμψης (είδος βαριατρικής επέμβασης) χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής στην ίδια τη χειρουργική επέμβαση. Εάν οι περαιτέρω δοκιμές είναι επιτυχείς, στο μέλλον θα μπορούσαμε ενδεχομένως να χορηγήσουμε αυτό το είδος θεραπείας σε πολλούς περισσότερους ασθενείς».

ΠηγήDiabetes Care

Σχετικά Άρθρα