ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζούγκλα τα κυπριακά σπίτια, δεν εφαρμόζουν κανονισμό για κατοικίδια

09 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Πίθηκοι, αγριόγατες, φίδια, ελάφια και άλλα ζώα θα μπορούσαν να βρεθούν στα κυπριακά σπίτια ως κατοικίδια, παρά τη δημοσίευση του κανονισμού για την κατοχή και πώληση ζώων στην εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Μάρτιο του 2021.

Τη μη συμμόρφωση ορισμένων πολιτών με τον εν λόγω Κανονισμό 95/2021, επισημαίνει ο βουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε άρθρο του στο οποίο δηλώνει «η αλήθεια είναι ότι περίμενα ότι με την εφαρμογή αυτού του κανονισμού, θα λύνονταν σταδιακά πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη χώρα με την εισαγωγή άγριων ζώων».

Το θέμα αυτό έφερε στην επιφάνεια η πρόσφατη περίπτωση αγριόγατας στη Λεμεσό, η οποία όταν δραπέτευσε επιτέθηκε σε ένα παιδί, και για αυτόν τον λόγο το ζώο μεταφέρθηκε σε ζωολογικό κήπο.

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοπέμπτου, σε περίπτωση που οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες βρουν σε σπίτι ζώο που δεν είναι από αυτά που επιτρέπονται και είναι αδήλωτο, δικαιούνται να το μεταφέρουν σε άλλο χώρο που θα κρίνουν κατάλληλο για το ζώο.

Παρόλα αυτά, «η κυβέρνηση όφειλε όμως από την ψήφιση του νόμου να κάνει ενημερωτικές εκστρατείες και να καλεί τον κόσμο να γράψει τα ζώα που έχει τώρα στην κατοχή του. Έπρεπε επίσης να διώκουν όσους διαφημίζουν παράνομα την πώληση σκύλων και άλλων ζώων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι «τώρα με την λήξη των περιοριστικών μέτρων του Covid, γέμισαν πάλι τα καταφύγια και τώρα η κατάσταση είναι χειρότερη γιατί και στην Βρετανία πολλά σκυλιά επέστρεψαν στα καταφύγια εφόσον, όπως και εμείς, δεν τα χρειάζονταν πλέον σαν δικαιολογία να βγουν έξω περίπατο με το σκύλο».

Τι προνοεί ο Κανονισμός για κατοχή και πώληση ζώων:

Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Θεοπέμπτου, ο Κανονισμός καθορίζει ποια ζώα (pets) δικαιούται να έχει κάποιος σπίτι του και αυτά είναι: σκύλος, γάτα, κουνάβι, κουνέλι, τρωκτικά, ψάρια, μη δηλητηριώδη αμφίβια, μερικά είδη ερπετών και μερικά είδη ασπόνδυλων.

Ακόμη, αν εξασφαλιστεί άδεια από την Τοπική Αρχή τότε μπορεί κάποιος να κατέχει επίσης: χοίρο, πρόβατο, αίγα, γαϊδούρι, άλογο, Βοοειδή, μουλάρι και πτηνά στην αυλή.

Σημειώνεται ότι μόνο αδειοδοτημένα καταστήματα μπορούν να πωλούν τα πιο πάνω είδη και υπάρχουν πρόνοιες για τη λειτουργία ζωολογικών κήπων. Δεν επιτρέπεται, για παράδειγμα, ο οποιοσδήποτε να διαφημίζει σκυλάκια προς πώληση, όπως γίνεται τώρα στο διαδίκτυο.

Προστίθεται ότι υπάρχει άλλος Κανονισμός που ρυθμίζει με λεπτομέρεια τη λειτουργία εκτροφείων, π.χ. σκύλων, και μόνο αυτοί μπορούν να διαθέτουν σκύλους προς πώληση, π.χ. μέσω καταστημάτων πώλησης.

Ο Κανονισμός απαγορεύει επίσης την έκθεση ζώων σε πανηγύρια, ή να προσφέρονται ως έπαθλο σε διαγωνισμούς.

Καθορίζει, ακόμη, με λεπτομέρεια τη διαδικασία έκδοσης άδειας υποστατικού πώλησης ζώων, τις προδιαγραφές λειτουργίας, και άλλες λεπτομέρειες του καταστήματος. Ταυτόχρονα, δίνεται διορία δύο χρόνων για να συμμορφωθούν με το νόμο.

Τέλος, οποιοσδήποτε είχε στην κατοχή του ζώα που δεν ανήκουν στα επιτρεπόμενα όταν ψηφίστηκε ο Κανονισμός, είχε διορία έξι μήνες από τον περασμένο Μάρτιο να τα δηλώσει, με το δικαίωμα να τα κρατήσει μέχρι το θάνατο του ζώου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα