ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεχίζουν κανονικά οι εφημερίες και με ιδιώτες ιατρούς

02 September 2022, 06:00

images

Ομαλά εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι υπηρεσίες εφημερίας στα νοσηλευτήρια, καθώς στο πρόγραμμα έχουν ήδη ενταχθεί και οι ιδιώτες προσωπικοί ιατροί του ΓεΣΥ, έπειτα από συμφωνία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με σκοπό να καλυφθούν τα κενά που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικών ιατρών και να γίνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση, ανέφερε ότι από τα μέσα Αυγούστου, επειδή υπήρχε έλλειψη γιατρών λόγω των αδειών, συνέβαλαν και οι ιδιώτες γιατροί κάποια Σαββατοκύριακα.

«Είχαν αρχίσει να συμμετέχουν από τότε, απλά από το Σεπτέμβριο αρχίζουμε σε χώρους που έχουμε βρει εμείς και είναι μόνιμοι για τους ιδιώτες γιατρούς και οι γιατροί του ΟΚΥπΥ στους σταθερούς τους χώρους», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Καμμίτση, από το Σεπτέμβριο αρχίζουν επίσημα και οι ιδιώτες γιατροί σε ιδιωτικά κέντρα. Συγκεκριμένα, οι γιατροί του ΟΚΥπΥ θα συνεχίζουν να κάνουν τις εφημερίες το πρώτο Σαββατοκύριακο του κάθε μήνα στις δικές τους υποδομές και τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα και δημόσιες αργίες, θα γίνονται σε χώρους του ιδιωτικού τομέα με ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ.

Αναφορικά με το χώρο που παραχωρήθηκε στους ιδιώτες ΠΙ για να κάνουν τις εφημερίες, η κ. Καμμίτση ανέφερε ότι ο χώρος που διαθέτουν οι ιατροί διαφέρει ανά επαρχία.

Δηλαδή, βρήκαν ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ που είχαν χώρους, τους διέθεσαν στους ιδιώτες ΠΙ και σε μία περίπτωση βρήκαν ένα άλλο κέντρο, το οποίο δεν είναι νοσηλευτήριο.

«Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν συμμετέχουν ενεργά τις εφημερίες. Δεν θα παρέχουν υπηρεσίες οι γιατροί των νοσηλευτηρίων αυτών. Απλά παρέχουν το χώρο στο πλαίσιο συμφωνίας», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι έκαναν συμφωνία με τα νοσηλευτήρια αυτά για το τι υποδομή και τι υποστηρικτικό προσωπικό πρέπει να έχουν.

«Όσον αφορά τον κόσμο δεν αλλάζει κάτι. Οι υπηρεσίες εφημερίας συνεχίζουν να παρέχονται κανονικά», υπογράμμισε.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος

Το πρόγραμμα των εφημεριών, ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 9 Ιουλίου 2022, για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, εξυπηρετώντας ενήλικες και παιδιά που είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού και για έκτακτα προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι, τα εφημερεύοντα ιατρεία λειτουργούν για τα Σάββατα από τις 9:00-17:00 και για τις Κυριακές και τις αργίες από τις 15:00 - 19:00.

Τονίζεται ακόμη, ότι οι πολίτες για να λάβουν υπηρεσίες από προσωπικό εφημερεύον ιατρό θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς στο νοσοκομείο που θα διατίθενται οι υπηρεσίες εφημερίας και ακολούθως, κατόπιν αξιολόγησης του προβλήματος υγείας τους και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα διευθετείται ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας.

Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας, μόνο όταν παρουσιάζουν: Οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων, απότομο και έντονο πόνο, επιδείνωση συμπτωμάτων σοβαρής χρόνιας ασθένειας ή/και υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Από την άλλη, οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας εάν πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις: για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών, για έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ και για περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον προσωπικό του ιατρό.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα