ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις 5 Σεπτεμβρίου η απογευματινή λειτουργία νοσηλευτηρίων

25 Αυγούστου 2022, 14:04

images

Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2022, θα αρχίσει να εφαρμόζεται η απογευματινή λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων και εξωτερικών ιατρείων κατόπιν ραντεβού, με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής ασθενών και την αύξηση του εύρους ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε μία συμφωνία με τις συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών για το πρόγραμμα απογευματινής εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια και τα εξωτερικά ιατρεία.

Πρόσθεσε ότι, το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 και περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται ότι, το ωράριο απογευματινής λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα είναι σε υπερωριακή βάση και θα ισχύει από τις 3:30 - 6:30 το απόγευμα. Ακόμη, θα λειτουργούν στη βάση καθορισμένου προγράμματος με καθορισμένες ειδικότητες, καθώς επίσης θα διενεργούνται και χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο κ. Χαριλάου δήλωσε επίσης, ότι το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι τα εξωτερικά ιατρεία, ο δεύτερος πυλώνας είναι η εξωνοσοκομειακή φροντίδα με διάφορες ιατρικές δραστηριότητες ενδοσκοπήσεων όπως είναι οι βρογχοσκοπήσεις κ.ά. και ο τρίτος πυλώνας είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις.

Κληθείς να απαντήσει εάν τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία είναι προετοιμασμένα για την απογευματινή λειτουργία, σχολίασε ότι «είναι θέμα διαχείρισης», σημειώνοντας ότι «έχουν ληφθεί όλοι οι παράμετροι, οι οποίοι επηρεάζουν τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως η στελέχωση και ο αριθμός των κλινών και αυτή τη στιγμή γίνεται ο προγραμματισμός για να προχωρήσει η λειτουργία του προγράμματος απογευματινής εργασίας».

Τόνισε επίσης, ότι το κύριο ζήτημα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ίδιων των ασθενών, η αύξηση προσβασιμότητας τους στις υπηρεσίες υγείας και η καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών και του πανάκριβου ιατρικού εξοπλισμού που παρέχεται.

Με πρόγραμμα και ραντεβού η απογευματινή λειτουργία

Αναφορικά με το πώς οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν στα ίδια τηλέφωνα που παίρνουν και σήμερα και όσοι έχουν την τεχνογνωσία και είναι χρήστες της ψηφιακής τεχνολογίας, θα μπορούν να κάνουν αίτημα για ραντεβού και μέσω της ιστοσελίδας του ΟΚΥπΥ.

Δήλωσε επίσης, ότι η κάθε ιατρική ειδικότητα θα καθορίσει τις ημέρες που θα εργάζεται και θα εξυπηρετεί τους πολίτες το απόγευμα στα εξωτερικά ιατρεία και θα εκπονείται ένα πρόγραμμα εργασίας, το οποίο θα ανακοινώνεται εντός του τρέχοντος μήνα για τον επόμενο μήνα, ούτως ώστε να γνωρίζει ο κόσμος και να μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις θα ισχύουν για όσες ειδικότητες έχουν λίστες αναμονής.

«Περισσότερες λεπτομέρειες για την απογευματινή λειτουργία θα δοθούν τις επόμενες μέρες, όταν θα καταρτιστεί το πρόγραμμα», κατέληξε.

Η συμφωνία για την απογευματινή λειτουργία, υπογράφηκε στις 11 Ιουλίου 2022 μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΟΚΥπΥ, ΠΑΣΥΚΙ και κλάδου ιατρών ΠΑΣΥΔΥ σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα