ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημασία διατροφικής παρέμβασης στη διαχείριση διαβήτη

14 Νοεμβρίου 2022, 11:53

images

Την ανάγκη για διατροφική παρέμβαση και πολυθεματική αντιμετώπιση του διαβήτη, με συνεχή εκπαίδευση των ασθενών, καθώς και του γενικότερου πληθυσμού για μελλοντική προστασία από τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), τονίζει ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, έχει αποδειχθεί ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη, αν και συχνά αποτελεί το πιο δύσκολο μέρος του σχεδίου θεραπείας. «Η εκπαίδευση και η υποστήριξη του ασθενή, η υιοθέτηση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας, η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και η ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη βελτιώνουν τις προοπτικές των ατόμων με διαβήτη», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Εξηγεί στη συνέχεια ότι ο ασθενής πρέπει, με τη βοήθεια του διαιτολόγου του, να εκπαιδευτεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, για να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα του. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για να αποφύγει τις επιπλοκές που έχει ο διαβήτης σε όλο το σώμα», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι επιπλοκές αυτές απορρέουν από τις βλάβες που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα αγγεία και στα νεύρα.

Οι δύο βασικοί στόχοι που έχει η διατροφή ενός ασθενούς με διαβήτη, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι η απώλεια βάρους (για υπέρβαρους ή παχύσαρκους) και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τόσο μέσω δίαιτας όσο και μέσω χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά σοβαρής υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας.

«Η δίαιτα διαδραματίζει έναν θεμελιώδη ρόλο στη συνολική διαχείριση του ΣΔ και αποτελεί μαζί με την απώλεια βάρους και την άσκηση τη βάση όλων των αλγορίθμων τόσο για την πρόληψη, όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπισή του», σημειώνεται.

Προσθέτει, δε, ότι είναι αποδεδειγμένο πως δεν υπάρχει ένα ιδανικό διατροφικό πλάνο, το οποίο να ταιριάζει σε όλα τα άτομα με ΣΔ, ενώ οι διαιτητικές οδηγίες θα πρέπει να εξατομικεύονται. Η διατροφική εκπαίδευση, με την καθοδήγηση διαιτολόγου και η συμβουλευτική, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας του ΣΔ και βασικό συστατικό της καλής γλυκαιμικής ρύθμισης, ανεξάρτητα από τη φαρμακευτική αγωγή, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Παραθέτοντας συνοπτικά κάποιες γενικές κατευθύνσεις, αναφέρει ότι η διατροφή ενός ασθενούς με διαβήτη πρέπει να εστιάζεται κυρίως σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως άπαχο μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, ασπράδι αυγού, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, μηαμυλούχα λαχανικά, άγουρα φρούτα, τρόφιμα ολικής άλεσης, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά, όπως σολομός, σαρδέλες, ξηροί καρποί, αβοκάντο.

Επίσης αναφέρει, ότι πρέπει να είναι περιορισμένη η πρόσληψη τροφίμων με επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή/και με προσθήκη ζάχαρης (γλυκά, κέικ, μπισκότα, ροφήματα και τρόφιμα με ζάχαρη, λευκά ζυμαρικά, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκά δημητριακά με ζάχαρη, πατάτες) και τροφίμων με ζωικά λίπη (βούτυρο, λιπαρά κρέατα). Απαραίτητη είναι τέλος, η συστηματική άσκηση, η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Σχετικά Άρθρα