ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πυρά βουλής για «κόκκινο κουμπί» ηλικιωμένων

25 September 2023, 15:28

images

Πυρά κατά της κωλυσιεργίας που παρατηρείται στην εφαρμογή  του προγράμματος για το «κόκκινο κουμπί» των ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες και χρόνια νοσήματα , εξαπέλυσαν σήμερα βουλευτές της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής.

Το «κόκκινο κουμπί» είναι μια υπηρεσία Τηλεειδοποίησης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ωφελούμενο- ηλικιωμένο από το σπίτι του, να έχει 24ώρες το 24τραωρο και 365 μέρες το χρόνο, παροχή άμεσης βοήθειας σε περιστατικά υγείας, συμβουλευτική υποστήριξη και βοήθεια από κοινωνικούς επιστήμονες.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, παρά τις περσινές διαβεβαιώσεις από το Υφυπουργείο Πρόνοιας αλλά και το Υφυπουργείο Καινοτομίας,  ότι το σχέδιο βρισκόταν πολύ κοντά στην υλοποίηση, εντούτοις μέχρι και σήμερα παραμένει στα χαρτιά.

Ερωτηθείσα από τους βουλευτές, η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για την πορεία υλοποίησης  της υπηρεσίας αυτής, απάντησε  ότι το Υφυπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη για εφαρμογή του προγράμματος για το «κόκκινο κουμπί» και βρίσκεται  στο στάδιο μελέτης για να γίνει ορθά και να εφαρμοστεί με τρόπο που να ανταποκρίνεται, όπως είπε, στις προδιαγραφές. 

Η πρόεδρος της επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι τα όσα ανέφερε η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου δεν είναι ικανοποιητικά και ότι για το θέμα θα σταλεί κατ’ επείγουσα επιστολή στην υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητώντας εξηγήσεις για την πορεία εφαρμογής της υπηρεσίας. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα ζητήσει όπως τεθούν χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή του.

«Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και δεν έχει γίνει τίποτε για το κόκκινο κουμπί. Πριν ένα χρόνο είχαμε διαβεβαιώσεις στην επιτροπή ότι το σύστημα με το κόκκινο κουμπί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είχε υλοποιηθεί. Σήμερα ενημερωθήκαμε πως πόρρω απέχουμε από την υλοποίηση και το κόκκινο κουμπί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου δε κάποιες περιπτώσεις για άτομα που έχουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας και τα άτομα τρίτης ηλικίας», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

«Επείγει η παροχή πρόσβασης ηλικιωμένων ατόμων που διαβιούν μόνα τους σε βοήθεια», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

«Πριν από περίπου ένα χρόνο, είχαμε συζητήσει την λειτουργία του κόκκινου κουμπιού για ευάλωτα άτομα και είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους, ότι θα τίθετο σε λειτουργία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα διαπιστώθηκε ότι πόρρω απέχουμε από την υλοποίηση του», ανέφερε.

«Το κόκκινο κουμπί, είναι ένα σύστημα που για πολλούς ανθρώπους αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου. Για άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, για ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι τους, για άτομα που μπορεί σε μια δεδομένη στιγμή να χρειαστούν κατεπείγουσα βοήθεια», σημείωσε.

«Οι άνθρωποι γερνούν. Ζούμε σε ένα Κράτος που περιθωριοποιεί τους ηλικιωμένους, δεν καλλιεργεί την ευαισθησία ανάμεσα στους πολίτες για να αντιμετωπίζουν τους ευάλωτους συνανθρώπους μας με κατανόηση, συμπάθεια και δεν εποπτεύει τις στέγες ηλικιωμένων με επαρκή τρόπο, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συζήτησης», τόνισε.

«Η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική στην ύπαιθρο όπου οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε διάφορους τομείς. Ο ΟΚΥΠΥ προσπαθεί να συμβάλει στην απάμβλυνση των προβλημάτων αλλά οι δυνατότητες του είναι περιορισμένες. Υπάρχουν προβλήματα μετακίνησης ηλικιωμένων, δεν υπάρχουν φαρμακεία. Ένα κράτος πρόνοιας που σέβεται τους ηλικιωμένους πολίτες θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Πρέπει επίσης να εξευρεθούν τρόποι ώστε η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας για τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται όπως για παράδειγμα τα προγράμματα του ΚΟΑ».

Από την πλευρά της η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι, ενώ πέρσι η επιτροπή είχε πάρει διαβεβαιώσεις ότι είναι κοντά στην υλοποίηση της υπηρεσίας ακόμα βρίσκονται στις προδιαγραφές και δεν έχει γίνει τίποτα.

«Σήμερα αντιληφθήκαμε ότι σχεδόν τίποτα από ότι μας υποσχέθηκαν δεν έγινε. Το κόκκινο κουμπί το οποίο, ο  τότε υφυπουργός κ. Κόκκινος είπε ότι ήταν έτοιμο φαίνεται ότι έχει χαθεί κάπου και δεν υπάρχει πλέον» είπε. 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα