ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς κατάργηση του rapid test για επισκέψεις σε νοσοκομεία, δομές

03 Νοεμβρίου 2023, 18:11

images

Προς κατάργηση οδηγείται το μέτρο προστασίας έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που προβλέπει προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για τους επισκέπτες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά και για επισκέπτες σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, αναμένεται να ληφθεί σύντομα σχετική απόφαση η οποία να τεθεί επίσημα σε εφαρμογή, έτσι ώστε το τεστ να απαιτείται μόνο για νεοεισερχόμενους ασθενείς στα νοσηλευτήρια και ένοικους στους οίκους ευγηρίας.

Πτωτική η πορεία των περιστατικών κορωνοϊού

Η εξέλιξη φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση στο ποσοστό θετικότητας και στα συνολικά περιστατικά που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που επιβεβαιώνουν πηγές του YgeiaWatch εκ μέρους του υπουργείου Υγείας.

Σχετικά στοιχεία επικαλέστηκε σήμερα το ΚΥΠΕ, κάνουν λόγο για μείωση της δραστηριότητας του κορωνοϊού αυτή την περίοδο στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι κατά την τελευταία καταγραφή που έγινε την περίοδο 20 με 26 Οκτωβρίου του 2023, καταγράφηκαν 838 δηλωμένα κρούσματα, ενώ το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 3,2 σε σύγκριση με το 3,6 που καταγράφηκε την εβδομάδα 13 με 19 Οκτωβρίου του 2023.

Εξάλλου, από την αρχή του μήνα μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά πέραν των 4.400 δηλωμένων περιστατικών, με το ποσοστό θετικότητας από το 5,1 που βρισκόταν στις αρχές Οκτωβρίου να μειώνεται στο 3,2 μέχρι τις 26 του μήνα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (μέχρι 31/10/23) ο αριθμός των πολιτών που έχει λάβει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid 19 είναι 10.972, ενώ σε ότι αφορά στο εμβόλιο κατά της γρίπης έχουν εμβολιαστεί 8.195 άτομα.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν πάψει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή PCR), ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η εικόνα ως προς το μέγεθος της διασποράς μπορεί να βασιστεί σε αυτά τα στοιχεία, αλλά ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν και από τις νοσηλείες περιστατικών, οι οποίες όπως είπε, αυτή τη στιγμή καταδεικνύουν μια τάση προς τα κάτω.

Εξάλλου, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχει καταγραφεί θάνατος από τη νόσο, σημειώνοντας ο τελευταίος θάνατος που καταγράφηκε στην Κύπρο από Covid 19 ήταν μέσα στο καλοκαίρι.

«Υπάρχουν πολλά περιστατικά στην κοινότητα τα οποία δεν κοινοποιούνται στο Υπουργείο, ωστόσο, δεν νομίζω να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που κοινοποιούνται. Επομένως, η τάση είναι προς τα κάτω», είπε ο κ. Καραγιάννης.

Εκτιμήσεις για τον επερχόμενο χειμώνα

Η κάθοδος του χειμώνα θεωρείται καταλυτική, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα και αυτό γιατί πολύς κόσμος μαζεύεται σε κλειστούς χώρους, χωρίς καλό εξαερισμό, διευκολύνοντας τη μεταδοτικότητα.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε εκ νέου πως «ο ιός δεν έχει φύγει από την κοινότητα», για να σημειώσει ότι τον επερχόμενο χειμώνα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κορωνοϊό και γρίπη μαζί.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας μέχρι νεοτέρας.

Κληθείς να σχολιάσει τον μέχρι στιγμής αριθμό των πολιτών που έχει λάβει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid – 19 και της γρίπης, ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για «άκρως απογοητευτική» ανταπόκριση.

Σε εγρήγορση οι επιστήμονες για νέο κορωνοϊό

Ταυτόχρονα, σε δηλώσεις του σε μεσημεριανή εκπομπή του Αντ1, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στον εντοπισμό νέου κορωνοϊού με την κωδική ονομασία BTCOV, που μεταδίδεται από νυχτερίδες.

Η εξέλιξη, όπως είπε, έχει θέσει σε εγρήγορση την επιστημονική κοινότητα η οποία σε κάθε ανάλογη περίπτωση αναζητά μέτρα πρόληψης και θεραπείας για τον νέο ιό.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν προκύπτει ανησυχία επί του παρόντος, καθώς θα πρέπει κάποιος να έρθει σε πολύ στενή επαφή για να μολυνθεί.

Ο ιός όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, χρησιμοποιεί μια από τις πρωτεΐνες που έχουμε στην επιφάνεια των κυττάρων μας για να μολύνει τον οργανισμό.

«Όλα εξαρτώνται από την ευκολία της μετάδοσης προς τον άνθρωπο και την ευκολία της μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων», σημείωσε.


Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα