ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολιτικές εντάσεις και ανισότητες απειλούν την παγκόσμια υγεία

02 Μαΐου 2024, 17:56

images

Οι παγκόσμιες πολιτικές εντάσεις και οι ανισότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, υπονομεύουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των μεγαλύτερων απειλών ασθενειών, προειδοποίησε ο νέος επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις βιοϊατρικής στον κόσμο.

Η αυξανόμενη τριβή μεταξύ των δυτικών χωρών και της Κίνας και της Ρωσίας είχε συνδυαστεί με μια «αίσθηση αδικίας» στις φτωχότερες χώρες σχετικά με τους πόρους της πανδημίας του Covid-19 για να καταστήσει δυσκολότερη τη διαμεσολάβηση διεθνών συμφωνιών, δήλωσε ο John-Arne Røttingen της Wellcome Trust.

Οι παρατηρήσεις του γίνονται καθώς τα 194 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάνουν την τελευταία ώθηση για να συμφωνήσουν μια συνθήκη ορόσημο για την ετοιμότητα για την πανδημία πριν από την προθεσμία στα τέλη Μαΐου.

Τον Σεπτέμβριο, οι χώρες πρόκειται να συγκεντρωθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συζητήσουν πώς να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο κίνδυνο των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά «υπερμικροβίων».

«Έχουμε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον για να βρούμε κοινές λύσεις μεταξύ των χωρών, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης», δήλωσε ο Ρέτινγκεν στους Financial Times στα κεντρικά γραφεία της Wellcome στο Λονδίνο.

«Η ένταση Δύσης-Ανατολής αυξάνεται». . . και η πανδημία αύξησε το χάσμα μεταξύ του [πλουσιότερου] βορρά και του [φτωχότερου] νότου». Οι μεγάλες διεθνείς συναντήσεις για την ετοιμότητα για πανδημίες, την καθολική υγειονομική κάλυψη και τη φυματίωση πέρυσι «δεν πέτυχαν πολλά», είπε ο Røttingen.

«Οι δύσκολες συνομιλίες για τη συνθήκη για την πανδημία από τότε, έχουν υπογραμμίσει πώς η καθυστερημένη πρόσβαση στα εμβόλια Covid σε ορισμένες φτωχότερες χώρες είχε «δημιουργήσει μια αίσθηση αδικίας που τώρα χρειάζεται διόρθωση», πρόσθεσε.

«Το χάσμα Βορρά-Νότου σε θέματα όπως η ισότητα και η πρόσβαση στα φάρμακα έχει αυξηθεί», τόνισε.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα