ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβληματίζουν οι αλλαγές στα φαρμακεία

01 Φεβρουαρίου 2023, 06:50

images

Δεν επηρεάζουν οικονομικά τους φαρμακοποιούς οι αλλαγές σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων που πρόκειται να εφαρμόσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) το Φεβρουάριο και Μάιο του 2023, αλλά αντιθέτως θα βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς, τους φαρμακοποιούς όσο και τους γιατρούς.

Ο διευθυντής Πληροφορικής του ΟΑΥ Μάριος Τζιακούρης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι οι αλλαγές στις οποίες θα προβεί ο ΟΑΥ «είναι αλλαγές που ζήτησαν είτε οι δικαιούχοι για να διευκολυνθούν, είτε οι φαρμακοποιοί».

«Δεν επηρεάζουν τους φαρμακοποιούς, άρα τουλάχιστον με τις αλλαγές του Φεβρουαρίου σίγουρα θα προχωρήσουμε να τις διαθέσουμε και τις ελέγχουμε τώρα για να τις βάλουμε στο σύστημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές δεν ενδέχεται να επηρεάσουν οικονομικά τα φαρμακεία, ούτε τα αποθέματα τους. «Δεν βλέπω να υπάρχει τέτοιο θέμα», αναφέρει.

Ερωτηθείς εάν ο ΟΑΥ θα προβεί σε συνάντηση σχετικά με το θέμα πριν την εφαρμογή των αλλαγών με τους φαρμακοποιούς, δήλωσε ότι «δεν θα συζητήσουμε μαζί τους, αλλά δεν θεωρούμε ότι έχουν κάποια αντίρρηση, διότι και οι ίδιοι ωφελούνται από αυτές τις αλλαγές».

«Έχουμε επαφές με φαρμακοποιούς και ξέρουν τις αλλαγές που θα κάνουμε. Σίγουρα οι αλλαγές που κάνουμε στο σύστημα δεν είναι υπό την αίρεση της έγκρισης των φαρμακοποιών. Πολλές φορές κάνουμε λειτουργικές αλλαγές για να βοηθήσουμε τους δικαιούχους, τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς», σημειώνει.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρια Ισσέγιεκ, μιλώντας στο YgeiaWatch, κληθείσα να σχολιάσει τις νέες λειτουργίες που πρόκειται να εφαρμόσει ο ΟΑΥ στα φαρμακεία τον ερχόμενο Φεβρουάριο και Μάιο, είπε ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με τον Οργανισμό.

«Είναι θέματα τα οποία πρώτη φορά ακούστηκαν στο 5ο Συνέδριο Φαρμακοποιών. Θα κληθούμε να δούμε τα υπέρ και τα κατά των αλλαγών και να υπάρξει μία συνεργασία με τον Οργανισμό για το θέμα. Δεν είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε, απλώς ανακοινώθηκε στο συνέδριο», αναφέρει.

Επίσης, «θα πρέπει να το δούμε πώς θα καλύπτει το λογισμικό και πώς επηρεάζει τα αποθέματα των φαρμακείων ή τη μονάδα του μήνα με τις διπλές συνταγές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θα αλλάξουν κάποια πράγματα, θα πρέπει να μελετηθούν και θα δούμε πώς θα τα συμφωνήσουμε».

Εκτέλεση δύο συνταγών σε μία επίσκεψη στο φαρμακείο

Το Φεβρουάριο του 2023, ο ΟΑΥ θα εφαρμόσει μία αναβάθμιση η οποία θα περιλαμβάνει διμηνιαίες συνταγές για επιλεγμένο αριθμό φαρμάκων.

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Τζιακούρης, ο φαρμακοποιός θα μπορεί να εκτελέσει δύο συνταγές για τον ίδιο ασθενή.

«Βασικά οι χρόνιοι ασθενείς αν έχουν μία επαναλαμβανόμενη συνταγή για έξι φορές, αντί να πηγαίνουν έξι φορές για να την πάρουν, θα πηγαίνουν τρεις φορές για να παίρνουν δύο-δύο τις συνταγές τους, έτσι ώστε να μειώσουμε τις φορές που αναγκάζονται αυτοί οι χρόνιοι ασθενείς να επισκεφθούν το φαρμακείο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα επηρεάσει τα αποθέματα στα φαρμακεία, ο κ. Τζιακούρης ανέφερε ότι τα ίδια φάρμακα θα πάρει ο ασθενής, απλά θα τα πάρει πιο γρήγορα.

Επίσης, η δεύτερη αλλαγή που θα πραγματοποιήσει ο ΟΑΥ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, είναι η έκδοση ξεχωριστών συνταγών για τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Δηλαδή, το σύστημα από μόνο του θα διαχωρίζει τα φάρμακα και θα εκδίδει ξεχωριστές συνταγές για τα νοσοκομειακά φαρμακεία και για τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Εκτέλεση συνταγής μέσω mobile app 

Σύμφωνα με τον κ. Τζιακούρη, «θα έχουμε ένα mobile app (εφαρμογή) για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, με το οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τις συνταγές τους, πότε θα λήξουν, πότε πρέπει να πάνε στο φαρμακείο για να πάρουν την επόμενη επανάληψη».

Ακόμη, θα συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα «ο ασθενής να δείχνει στον φαρμακοποιό το barcode από το mobile app, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρει την ταυτότητα ή τον αριθμό της συνταγής του, και θα εμφανίζεται αυτόματα η συνταγή στο σύστημα του φαρμακοποιού για να την εκτελέσει», συμπλήρωσε.

Επίσης, για αυτή τη λειτουργία δεν θα χρειαστεί κινητό scanner, αφού οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να αξιοποιήσουν το υφιστάμενο scanner που υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία.

Ανέφερε ακόμη ότι στα πακέτα των φαρμάκων υπάρχουν ήδη QR codes και κάθε φορά που δίνεται ένα φάρμακο, ο κωδικός που βρίσκεται πάνω στο φάρμακο ακυρώνεται για να μην μπορεί να το ξαναδώσει ο φαρμακοποιός. «Αλλά αυτή είναι μία άλλη διαδικασία που δεν έχει να κάνει με τις αλλαγές που κάνουμε εμείς. Είναι κάτι που ισχύει εδώ και αρκετό καιρό, από τον καιρό που ξεκίνησε το ΓεΣΥ», εξήγησε.

Ανταλλάξιμα φάρμακα και ειδοποίηση για έλλειψη αποθέματος 

Οι επόμενες αλλαγές που υπάρχουν στο πλάνο του ΟΑΥ, αφορούν το Μάιο του 2023 και περιλαμβάνουν την καλύτερη διαχείριση των out of stock (εκτός αποθέματος) φαρμάκων, όπου πλέον θα είναι δυνατό τα φάρμακα να δίνονται στα φαρμακεία, αλλά να μην μπορούν να τα συνταγογραφούν οι γιατροί.

Σχετικά με αυτό, ο κ. Τζιακούρης εξήγησε ότι «όταν ένα φάρμακο η εταιρεία δηλώσει ότι υπάρχει έλλειψη, εμείς βάζουμε μία ένδειξη στους γιατρούς ότι είναι έλλειψη το φάρμακο για να μην το συνταγογραφούν, γιατί πάνε οι ασθενείς στα φαρμακεία και δεν το βρίσκουν».

Από την άλλη, όμως, είπε, «δεν μπορούμε να αποσύρουμε το φάρμακο από το σύστημα διότι κάποια φαρμακεία έχουν απόθεμα και για να μπορούν να τα δίνουν πρέπει να υπάρχουν μέσα στο σύστημα».

Έτσι, «όταν μας λέει η εταιρεία ότι ένα φάρμακο είναι έλλειψη και δεν θα φέρει άλλα σύντομα, όσα φαρμακεία έχουν απόθεμα θα συνεχίσουν να το δίνουν μέχρι να εξαντληθεί και μετά θα το αποσύρουμε εντελώς από την αγορά», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «εάν ο προμηθευτής αναφέρει ότι υπάρχει νέο απόθεμα, θα απενεργοποιήσουμε την ένδειξη για να μπορούν οι γιατροί να το συνταγογραφούν».

«Είναι για ευκολία που το κάνουμε», σημείωσε.

Επιπλέον, μία άλλη καινούργια λειτουργία που θα εντάξουν το Μάιο είναι για τα συγκεκριμένα αναλώσιμα να υπάρχουν και ανταλλάξιμα.

Δηλαδή, αν δεν υπάρχει το συγκεκριμένο φάρμακο, ο φαρμακοποιός μπορεί να δώσει στον ασθενή ένα αντίστοιχο φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία και την ίδια δύναμη.

Διασύνδεση συστημάτων ΓεΣΥ και φαρμακείων 

Ο κ. Τζιακούρης, έκανε αναφορά και στα μακροπρόθεσμα σχέδια που έχει ο ΟΑΥ, τα οποία αφορούν την διάθεση των APIs, «οι οποίες είναι κάποιες λειτουργίες που θα επιτρέπουν την μόνιμη διασύνδεση συστημάτων του ΓεΣΥ και των συστημάτων των φαρμακείων (POS), έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον ανάγκη οι φαρμακοποιοί να χρησιμοποιούν δύο συστήματα».

«Σήμερα οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του ΓεΣΥ για την εκτέλεση των συνταγών και το σύστημα τους για τις αποδείξεις. Αυτά τα συστήματα θα ενοποιηθούν και έτσι θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει την εμπειρία και των ασθενών και των φαρμακοποιών», παρατήρησε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα